Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το Βερολίνο προτείνει ευρωπαϊκό όριο στον αριθμό προσφύγων

prosfyges 005353

Τη θέση πως η Ευρώπη θα πρέπει να ορίσει ένα «γενναιόδωρο όριο» στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται κάθε χρόνο εξέφράσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ -περάν των οποίων δεν θα γίνονται δεκτοί. Για να εφαρμοστεί το μέτρο, ανέφερε, απαιτείται και αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Standard ο ντε Μεζιέρ τόνισε ότι «φυσικά πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι κάπου πρέπει να υπάρξει ένα τέλος» στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο περιορισμός του αριθμού των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να γίνει μέσω μιας σειράς μέτρων», πρόσθεσε. «Η Ευρώπη έχει καθήκον να ορίσει έναν γενναιόδωρο αριθμό για την υποδοχή προσφύγων (...) Και μια προϋπόθεση για αυτό είναι ότι όταν φτάσουμε σε αυτό τον αριθμό, τότε δεν θα πρέπει να γίνονται άλλες υποδοχές τον χρόνο αυτό», εξήγησε ο ντε Μεζιέρ.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η απόφαση ενέχει τον κίνδυνο ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι παράλληλα με τον ορισμό ανώτατου ορίου θα πρέπει να υπάρξει και καλή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα ο ντε Μεζιέρ σημείωσε ότι ενδέχεται να καμφθεί και η αντίσταση που προβάλλουν κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατανομή των προσφύγων.

«Σε πολλές περιπτώσεις η άρνηση προέρχεται από το γεγονός ότι (οι χώρες) δεν μπορούν να είναι σίγουρες ότι όσοι έρχονται έχουν δικαίωμα στην προστασία και επειδή φοβούνται ότι θα έρθει ένας ανεξέλεγκτος αριθμός προσφύγων», είπε.

Μάλιστα ο ντε Μεζιέρ εξέφρασε την ελπίδα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μια πρόταση για διεύρυνση των καθηκόντων της Frontex».

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός τόνισε τη σημασία δημιουργίας hotspots στην Ελλάδα, κάτι που επιθυμεί και η Αυστρία.

«Βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση (...) Προς αυτή την κατεύθυνση η Γερμανία και η Αυστρία προτίθενται να στείλουν στην Αθήνα συμβούλους για τα hotspots (...) Αυτοί θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση προσφέροντας νομικές και πρακτικές συμβουλές, ώστε να υποστηρίξουν τους Έλληνες», εξήγησε.

 

Πηγή: www.tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter