Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Sekimizu: Να αναληφθεί δράση κατά των λαθροδιακινητών

metanastes ploiario 009

Συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών ζητά εκ νέου ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Koji Sekimizu, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά όπου εκατοντάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Όπως υπογράμμισε ο Koji Sekimizu, λαθρέμποροι έστειλαν ανθρώπους στη θάλασσα πάνω σε εντελώς ακατάλληλα σκάφη, υπερφορτωμένα, γεγονός που κάνει τελείως ανασφαλές το ταξίδι τους.

«Δεν είναι μόνο αυτές οι δραστηριότητες παράνομες» δήλωσε ο Sekimizu, «καθώς αυτές συνοδεύονται με ανάλγητη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και συνολική ασέβεια για οποιοδήποτε από τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, που αναπτύχθηκε και υιοθετήθηκε από τον ΙΜΟ. Αυτά τα σκάφη δε θα έπρεπε από την αρχή να βγουν στη θάλασσα και οι δράστες των αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να εμποδιστούν».

Ο κ. Sekimizu εξήρε τις προσπάθειες των πλοίων που δραστηριοποιούνται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούν μια σειρά από τέτοια «ταξίδια».

Ωστόσο, εξαίροντας παράλληλα τις προσπάθειες εκείνων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης, απηύθυνε έκκληση για ισχυρότερη δράση από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να εμποδιστούν οι μετανάστες να ξεκινήσουν επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα.

«Η θάλασσα είναι αμείλικτη. Κάθε επιχείρηση διάσωσης είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση για όλα τα μέρη», είπε.

«Καλώ τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να διαχειριστούν καλύτερα τη μετανάστευση στην ξηρά και τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να προλαμβάνουν τα υπερφορτωμένα και μη ασφαλή σκάφη».

Μια ειδική σύνοδο της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ σχετικά με την μη ασφαλή διέλευση μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου.

Απευθυνόμενος στη συνεδρίαση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε αυτό το παγκόσμιο ζήτημα απαιτεί από όλους μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δέχεται το διεθνές δίκαιο και θα αναγνωρίζει τα οφέλη της μετανάστευσης.

Τον Ιούλιο, ξεκίνησε από τον IMO, το IOM και το UNODC μια νέα διυπηρεσιακή πλατφόρμα, η οποία θα βοηθήσει στη βελτίωση της παρακολούθησης των συμβάντων που σχετίζονται με μη ασφαλή και ακανόνιστη μικτών μεταναστευτικών δια θαλάσσης παγκοσμίως, με σκοπό την καλύτερη ανάλυση των τάσεων και τον εντοπισμό των πιθανών λύσεων.

Σύνοδος ΕΕ

Στο μεταξύ έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθούν από κοινού λύσεις για το μεταναστευτικό ύστερα από απόφαση του αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και με δεδομένο ότι η χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Την έκτακτη σύνοδο είχαν ζητήσει νωρίτερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίοι υπογράμμισαν την «επιτακτική ανάγκη» δημιουργίας κέντρων σε Ελλάδα και Ιταλία για τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Στη Βρετανία, πάντως, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν ήδη δουλειά στη Βρετανία για να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.
Επέκρινε επίσης το «μη φερέγγυο» σύστημα μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter