Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κάμερον: Τα «φορτία θανάτου» προσφύγων στη Μεσόγειο πρέπει να σταματήσουν

kameron 0054

Την ανάγκη να «τερματιστούν τα φορτία θανάτου» στη Μεσόγειο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο ενός αλιευτικού στα ανοικτά της Λιβύης, κατά το οποίο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους έως και 800 μετανάστες. Ο Κάμερον θα εκθέσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου του την Πέμπτη, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. «Έχουμε έναν από τους πιο στέρεους προϋπολογισμούς βοήθειας και τον καλύτερα οργανωμένο στην Ευρώπη», δήλωσε στο BBC.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης να τερματιστεί η «Μάρε Νόστρουμ», η ιταλική επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που εγκαταλείφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο όταν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο επιχειρησιακό κόστος της. Εκείνη την εποχή, «φαινόταν πως περισσότεροι άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους λόγω της δράσης του ιταλικού ναυτικού. Πιο πολλοί μπάρκαραν, πιο πολλοί πέθαιναν», εξήγησε ο Κάμερον.

Σύμφωνα με τους Times, που επικαλούνται διπλωμάτες, η βρετανική κυβέρνηση «σκέπτεται στο εξής να βοηθήσει στην υποστήριξη των εξόδων χωρών όπως η Ιταλία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, και να βοηθήσουν στην επανεγκατάσταση των προσφύγων».

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η ανάπτυξη του HNS Bulwark, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, ή του αντιτορπιλικού HMS Dauntless, ή ελικοπτέρων για αποστολές επιτήρησης.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter