Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ν. Γαλλία: Συντριβή Airbus με 150 επιβαίνοντες

airasia 630 1

Αεροσκάφος της Germanwings, συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις με 144 επιβάτες - μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και 16 μαθητές – και εξαμελές πλήρωμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αεροσκάφος, τύπου Airbus A320, είχε απογειωθεί από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ. Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι 45 Ισπανοί επέβαιναν στο αεροσκάφος, ενώ φαίνεται ότι η πλειοψηφία των επιβατών ήταν γερμανοί πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Germanwings, εκτιμάται ότι 67 Γερμανοί είναι ανάμεσα στα θύματα και τονίζεται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει. Όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, φαίνεται ότι στο αεροπλάνο δεν επέβαιναν Γάλλοι.

Ο εκπρόσωπος της Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν, σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για την τραγωδία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το ταξίδι του αεροσκάφους σταμάτησε στις 10:47, ξεκινώντας μια καθοδική πορεία που διήρκησε συνολικά οκτώ λεπτά. Η επικοινωνία ανάμεσα στο αεροπλάνο και στο γαλλικό πύργο ελέγχου σταμάτησε στις 10:53. Το αεροπλάνο τότε συνετρίβη.

«Δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη ένδειξη γιατί ξεκίνησε η κάθοδος» ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεκινήσει μία διαδικασία φημολογίας. «Πρέπει να βρούμε τι ακριβώς συνέβη το συντομότερο δυνατόν».

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το εάν το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αρχικά, ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας είπε ότι οι πιλότοι είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου, κάτι που διέψευσε αργότερα η γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Έχουμε και εμείς αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με αυτό από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και δεν είμαστε βέβαιοι εάν το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου» είπε ο Τ. Βίνκελμαν.

Ο εκπρόσωπος της Germanwings είπε ότι ο τελευταίος έλεγχος ρουτίνας του αεροσκάφους έγινε χθες, Δευτέρα, στο Ντίσελντορφ, ενώ πλήρης έλεγχος του αεροπλάνου είχε γίνει το καλοκαίρι του 2013. Πρόσθεσε ότι ο πιλότος είχε δέκα χρόνια εμπειρίας με αεροσκάφη της Germanwings και της Lufthansa και περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσεων με αεροσκάφη τύπου Airbus.

Συντρίμμια του έχουν εντοπιστεί στο Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων και τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται καθ' οδόν.

Η πτήση, η 4U9525, απογειώθηκε, σύμφωνα με την ισπανική AENA, στις 08:55 από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με 144 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. H επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε στις 10:47 τοπική ώρα ενώ πετούσε βορειοανατολικά της Ντιν και συνετρίβη κοντά στην περιοχή Μπαρσελονέτ, στις γαλλικές Άλπεις (σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ιταλία).

 

 

*Φωτογραφία αρχείιου

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter