Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συζήτηση για τις νέες μεθόδους λαθρομετανάστευσης

metanastes ploio 554

Επί τάπητος την προσεχή Τρίτη πρόκειται να τεθεί σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, το θέμα της νέας μεθόδου μαζικής μεταφοράς λαθρομεταναστών με μικρά εμπορικά πλοία, καθώς οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, τα δύο πρόσφατα περιστατικά με φόντο το σύνολο των συμβάντων που διέτρεξαν το 2014.

Το θέμα της μαζικής μεταφοράς με μικρά πλοία έχει θορυβήσει τις αρμόδιες αρχές, καθώς γίνεται σαφές ότι η μαζικοποίηση των επιχειρήσεων θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα - κατά κύριο λόγο κοινωνικού χαρακτήρα - σε περιοχές χωρών που αυτά τα πλοία καταλήγουν συνήθως εγκαταλελειμμένα από το πλήρωμα τους και με οδηγό των πλοίων την αυτόματη πλοήγηση.

Η επιλογή πολυσύχναστων θαλάσσιων δρόμων όπου διέρχονται εμπορικά και επιβατηγά πλοία αλλά και οι δυνατότητες εκμετάλλευσης των διεθνών υδάτων δημιουργούν νέα δεδομένα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης καθιστώντας σαφές κατά πρώτο λόγο το εύρος του κέρδους που αποκομίζουν οι λαθροδιακινητές, αφού αυτά τα πλοία απαιτούν για την αγορά τους σημαντικότατα κεφάλαια σε σχέση με παλαιότερες μεθόδους πλωτών μέσων και πλωτών ναυπηγημάτων τα οποία κατέληγαν μεσοπέλαγα να βυθίζονται, οδηγώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων, στο θάνατο τους άτυχους λαθρομετανάστες.

Οι οποίοι επιδιώκουν έναντι αδρών αμοιβών στους λαθροδιακινητές να περάσουν στη ΕΕ αναζητώντας είτε πολιτικό άσυλο, είτε μια καλύτερη τύχη σε σχέση με αυτή που είχαν στις χώρες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων με βάση τα τελευταία περιστατικά είχαν σημείωσει ότι η νέα μέθοδος έχει και τα θετικά της καθώς αυτά τα πλοία συνήθως μικρά εμπορικά, όπως απεδείχθη, παρέχουν καλύτερη ασφάλεια στις κάκιστες των καιρικών συνθηκών που οι λαρθοδιακινητές επιλέγουν για να περάσουν τους παράνομους μετανάστες καθώς πιστεύουν ότι οι αρμόδιες αρχές σε Μάλτα, Ιταλία κι Ελλάδα θα κάνουν περιορισμένες έρευνες εξαιτίας αυτών των συνθηκών.

Να σημειώσουμε ότι τα δύο πλοία που πέρασαν από τα διεθνή ύδατα στο Ιόνιο και στην Αδριατική, διέτρεξαν μεγάλη απόσταση σε ναυτικά μίλια υπό τις πλέον άσχημες καιρικές συνθήκες, δεδομένων των στοιχείων που είχαν προκύψει και από την τραγωδία του «Norman Atlantic».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter