Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τρομοκρατική επίθεση σε γαλλικό περιοδικό – 12 νεκροί

epithesi sta grafeia tou periodikou charlie hebdo me 10 nekrous

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Από την επίθεση - δράση ισλαμιστών πιθανότατα - τραυματίστηκαν επίσης είκοσι άτομα, τέσσερα εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία και άρχισαν να γαζώνουν με καλάσνικοφ τους παριστάμενους. Οι δράστες διέφυγαν με δύο ξεχωριστά οχήματα. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως επρόκειτο για δύο μασκοφόρους ενόπλους. «Πρόκειται για σφαγή» δήλωσε δημοσιογράφος του περιοδικού.

Σημειώνεται ότι προ ετών, το γαλλικό περιοδικό είχε δημοσιεύσει σατιρικά καρτούν με στόχο τον Μωάμεθ -ενώ τρία περιστατικά στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν εντείνει τους φόβους για δράση ακραίων σε γαλλικό έδαφος.

Το περιοδικό είχε πέσει θύμα εμπρηστικής επίθεσης στο παρελθόν, επίσης με αφορμή σκίτσα που είχαν κριθεί προσβλητικά.

Ενδεικτικά, λιγότερο από μία ώρα πριν το περιστατικό, το twitter του περιοδικού είχε αναρτήσει σατιρικό σκίτσο με «ευχές» του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS (του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη της Βαγδάτης»).

Ολάντ: «Η Γαλλία βρίσκεται υπό απειλή»

Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο γάλλος πρόεδρος, Φρανουά Ολάντ, ο συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος:

«Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον μιας εφημερίδας που έχει απειληθεί στο παρελθόν. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα ενωμένη και να δράσουμε όπως πρέπει με εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα τις επόμενες ημέρες. Βρισκόμαστε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είμαστε μια χώρα υπό απειλή. Θα τιμωρηθούν οι δράστες. Η σκέψη μας είναι στα θύματα».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter