Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εγκρίθηκε η σύνδεση ΕΕ-Μολδαβίας

moldavia-0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας, η οποία περιλαμβάνει και τη "σφαιρική και σε βάθος συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών".

Η συμφωνία θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της ενισχυμένης πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ ΕΕ και Μολδαβίας και θα παρέχει αμοιβαία ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία με 535 ψήφους υπέρ, 94 κατά και 44 αποχές.

Με ξεχωριστό ψήφισμα τους οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η υπογραφή και η επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης στις 27 Ιουνίου δεν αποτελεί τελικό και μοναδικό στόχο στις σχέσεις ΕΕ-Μολδαβίας.

"Η επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας αποτελεί σαφή απόδειξη της επιτυχημένης διαδικασίας πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης της Μολδαβίας, η οποία θεσπίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική και μαρτυρεί την αποφασιστικότητά της τελικά να ενταχθεί στην ΕΕ", δήλωσε ο εισηγητής Petras Auštrevičius (Φιλελεύθεροι, Λετονία). "Θέλω να συγχαρώ τους ανθρώπους της Μολδαβίας για αυτό τους το ιστορικό επίτευγμα, ιδίως στο πλαίσιο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στις 30 Νοεμβρίου, οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα", προσέθεσε ο ίδιος.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την καίρια σημασία της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας και ζήτησαν να υπάρξει μια ολοκληρωμένη ενημερωτική εκστρατεία, που θα απευθύνεται στους πολίτες, και θα τονίζει τα άμεσα και συγκεκριμένα οφέλη της συμφωνίας για αυτούς.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter