Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πονοκέφαλος» το μεταναστευτικό για τη Βρετανία

illegal-immigrant-tax1414665894

Μερικά μόλις 24ωρα από της γνωστοποίησης της Βρετανικής θέσης περί μη συμμετοχής σε επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει την Ιταλική «μάρε νόστρουμ» από αύριο το Λονδίνο «πονοκεφαλίαζει» το μεταναστευτικό καθώς υπήρξαν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις για την διαχείριση παράνομων μεταναστών που βρίσκονται σε Βρετανικό έδαφος.

Ειδικότερα αναφορά επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για το μεταναστευτικό, διαπιστώνοντας ελλείψεις στις διαδικασίες διαχείρισης αιτήσεων ασύλου -ενώ είναι ακόμη νωπή η απόφαση του Λονδίνου να μην υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς εν όψει των εκλογών του 2015 οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Βρετανούς να θεωρούν όλο και σημαντικότερο το θέμα της μετανάστευσης, το οποίο και «φουσκώνει τα πανιά» του UKIP.

Αναφορά που συνέταξε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υποστηρίζει ότι οι βρετανικές αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν πρόσωπα που περνούν από το σύστημα αιτήσεων ασύλου ή να ελέγξει εάν όντως έχουν εγκαταλείψει τη χώρα όσοι έχουν πάρει αρνητική απάντηση.

Η κυβέρνηση επίσης, αναφέρει η επιτροπή, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συσσώρρευσης εκκρεμών αιτήσεων, οι οποίες πληθαίνουν συνεχώς όπως σημειώνει το Reuters.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής, μέλος των Εργατικών η ίδια, «η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αναλάβει δράση για να βγάλει άκρη με αυτό το χάος».

Η μακρά προεκλογική μάχη εντείνει τη διαβρωτική δυναμική της συζήτησης. Σε δημοσκόπηση του YouGov την Τετάρτη έδειξε το 57% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τη μετανάστευση ως το σημαντικότερο ζήτημα για τη Βρετανία, ενώ η οικονομία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 49%

 

Πηγές: Reuters, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter