Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υεμένη: Τελεσίγραφο στέλνουν οι αυτονομιστές στις πετρελαϊκές εταιρείες

yemeni-1

Οι αυτονομιστές της νότιας Υεμένης που επιδιώκουν να αποσχισθούν από τη βόρεια Υεμένη, έθεσαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να απομακρύνει τους στρατιώτες και τους δημόσιους υπαλλήλους της πριν από τις 30 Νοεμβρίου και ζήτησαν απ΄ όλες τις ξένες εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο και αέριο στην περιοχή να σταματήσουν αμέσως τις εξαγωγές.

Η Νότια Χεράκ, η κύρια οργάνωση που ζητεί την επανίδρυση του κράτους της Νότιας Υεμένης που συγχωνεύθηκε το 1990 με τη Βόρεια Υεμένη, διατύπωσε τα αιτήματά της σε μια δήλωση αφού πραγματοποίησε χθες, Τρίτη, μαζικές συγκεντρώσεις στις νότιες πόλεις Άντεν και Μουκάλα. "Το κράτος του νότου έρχεται και καμιά δύναμη δεν μπορεί να μας εμποδίσει", αναφέρεται στη δήλωση. Το κίνημα ζήτησε απ΄ όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πετρέλαιο και το αέριο να σταματήσουν τις εξαγωγές έως ότου καταστεί δυνατό να επιβλέψουν τη διαδικασία τεχνικοί διορισμένοι από το νότιο κίνημα και τα έσοδα αρχίσουν να κατατίθενται σε τράπεζες στο όνομα του νέου νότιου κράτους.

"Η μελλοντική σχέση ανάμεσα στο νότιο κράτος και αυτές τις εταιρείες θα καθορισθεί από το κατά πόσο θα δεσμευθούν σ΄ αυτή", αναφέρεται στη δήλωση.

Η Υεμένη είναι ένας μικρός παραγωγός με διαπιστωμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα περίπου 3 δισεκ. βαρελιών, σύμφωνα με την αμερικανική Διεύθυνση Ενημέρωσης για την Ενέργεια (EIA), η οποία είχε υπολογίσει το Μάρτιο του 2014 την παραγωγή αργού από την Υεμένη σε περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Υεμένης έρχεται από την περιοχή Μαρίμπ-Τζάουφ στο βορρά, ενώ το υπόλοιπο από την περιοσή Μασίλα στα νοτιοανατολικά. Ο τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου αλ-Ντάμπαχ της Υεμένης βρίσκεται στη Χαντραμούτ, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή περιφέρεια της νότιας Υεμένης, και ο τερματικός σταθμός εξαγωγής φυσικού αερίου Μπάλχαφ της χώρας βρίσκεται στη νότια επαρχία Σάμπουα.

Η εγκατάσταση Μπάλχαφ, η οποία φρουρείται αυστηρά από υεμενιτικά στρατεύματα και την οποία διαχειρίζεται η γαλλική Total, στέλνει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κυρίως στην Ασία και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter