Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκδηλώσεις μνήμης στη Λαμπεντούζα

labedouza-imera-mnimis-1

Επιζώντες του ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου 2013, επέστρεψαν σήμερα στη Λαμπεντούζα, για να τιμήσουν τη μνήμη των 366 θυμάτων, που πλήρωσαν με τη ζωή τους το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε διαθρησκευτική τελετή μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου, ενώ αργότερα μηχανότρατα με ψαράδες βγήκε στα ανοιχτά και άφησε ένα στεφάνι από λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Στην αποβάθρα, στο σημείο όπου πριν ένα χρόνο είχαν τοποθετηθεί πλάι-πλάι οι μαύρες σακούλες με τις σορούς των θυμάτων, συγγενείς και φίλοι, στάθηκαν για λίγη ώρα αγκαλιασμένοι, γράφοντας σε τοίχους και βράχους μηνύματα.

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό ναυάγιο προκάλεσε την έντονη κατακραυγή για την αδράνεια της ΕΕ και οδήγησε την Ιταλία να εγκαινιάσει την επιχείρηση «Mare Nostrum».

Στη Λαμπεντούζα μετέβη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δέχτηκε την έντονη αποδοκιμασία των κατοίκων και αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του.

Στη Λαμπεντούζα μετέβη επίσης η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία έχει αναλάβει πλέον και τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, η οποία στην ομιλία της έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας με τη Λιβύη, από όπου αναχωρεί ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο της περιοχής όπου έλαβαν χώρα οι ομιλίες πολιτικών και όπου καταλύουν οι Μάρτιν Σούλτς, Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter