Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα ρεκόρ στην Ιταλία με ...παράνομους μετανάστες

lathrometanastes-456

Κοντά στα 4.000 άτομα είναι η πρόχειρη «σούμα» του Σαββατοκύριακου στην Ιταλία με τις δυνάμεις του πολεμικού της ναυτικού, της ακτοφυλακής αλλά και παραπλεόντων εμπορικών πλοίων που εντέλλονται να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ με τους αρμόδιους να αναρωτιούνται πλέον ευθέως για το τι θα γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό γιατί οι αριθμοί των παράνομων μεταναστών είναι μεγάλοι και εκ του γεγονότος κανένα σύστημα, που εφαρμόζεται στις χώρες με πρόσωπο στη Μεσόγειο δεν είναι ικανό να αντεπεξέλθει στα αλλεπάλληλα κύματα των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν σε έδαφος της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αύριο αναμένεται νέα μαζική άφιξη στο λιμάνι του Ρήγιου της Καλαβρίας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις επιχειρήσεις διάσωσης Νότια της Σικελίας, οι οποίες συντονίζονται από την ιταλική ακτοφυλακή, με την βοήθεια εμπορικών πλοίων. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν φθάσει στις ακτές της Κάτω Ιταλίας από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τους 115.000.

Εξαιτίας της κατάστασης μόλις πρόσφατα Ιταλία και το Γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους καθώς οι Γερμανοί ζήτησαν εξηγήσεις από τις Ιταλικές αρχές για πλημμελή καταγραφή στοιχείων των μεταναστών γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα αυτοί να περνούν σε άλλα κράτη μέλη διογκώνοντας εκεί το πρόβλημα και όχι στη χώρα εισόδου.

Ελλάδα και Ιταλία κινδυνεύουν να «τεθούν εκτός μάχης» καθώς οι δυνάμεις ανάσχεσης των κυμάτων παράνομων μεταναστών αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ενώ οι υπερσυγκεντρώσεις μεταναστών δημιουργούν απειλές για τους κοινωνικούς ιστούς οξύνοντας ακραίες πολιτικές.

Την Πέμπτη το μεσημέρι πάντως η ηγεσία του ΥΝΑ εμφανίζεται αποφασισμένη «να πει τα πράγματα με το όνομά τους» για τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο θέτοντας προ των ευθυνών τους τα αρμόδια κοινοτικά όργανα τα οποία όπως εύστοχα σχολίασε πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας «κωφεύουν».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter