Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια διοργανώνει η Γερμανία

barozo-076

Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική τους, διοργανώνει σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, με την συμμετοχή προέδρων, πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Οικονομίας από την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, την Σερβία, την ΠΓΔΜ, αλλά και την Αυστρία, την Σλοβενία και την Κροατία. Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κεντρικό θέμα της Διάσκεψης, όπως προαναφέρθηκε, είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, στην οποία η Γερμανία επιθυμεί να δώσει νέα ώθηση. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας διοργανώνει επιχειρηματικό Συνέδριο, με την συμμετοχή του Επιτρόπου για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, υπουργών, επιχειρηματιών και αναλυτών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου να δώσουμε βιώσιμη ώθηση στην περιοχή», δήλωσε ο γερμανός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου και έκανε λόγο για τρεις άξονες, την αύξηση των επενδύσεων, την ενίσχυση των εξαγωγών και την βελτίωση της παιδείας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο γερμανός υπουργός στα θέματα ενέργειας και υποδομών. Ανανεώνοντας την δέσμευση της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι «όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν ευρωπαϊκή προοπτική», αλλά διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για αυτόματη διαδικασία, αλλά για το αποτέλεσμα μακροχρόνιων και εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ακόμη τις στενές οικονομικές σχέσεις της Γερμανίας με την περιοχή, αναφερόμενος σε εμπορικές συναλλαγές ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2013.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, νωρίς το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν και στις 18.30 (ώρα Ελλάδος) η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας στην Διαδικασία Συνεργασίας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) Αλβανίας Έντι Ράμα. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με όλους τους συμμετέχοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter