Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ουκρανία: Ποιός ευθύνεται για την συντριβή του μαλαισιανού Boeing;

efimerides-oukrania-aeroskafos

Νεκροί θεωρούνται και οι 298 επιβάτες της μοιραίας πτήσης Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ, που καταρρίφθηκε την Πέμπτη πάνω από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου εκατό επιβάτες ταξίδευαν με τελικό προορισμό τη Μελβούρνη για να πάρουν μέρος στο 20ο παγκόσμιο συνέδριο για το AIDS.

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί (τουλάχιστον 173 από αυτούς), 44 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. Η εθνικότητα των υπόλοιπων δεν είναι ακόμη γνωστή.

Το Boeing 777-200ΕR απογειώθηκε από το Άμστερνταμ στις 12:15 και πετούσε σε ύψος περίπου 33.000 ποδιών, υψηλότερα δηλαδή από τη ζώνη την οποία οι ουκρανικές αρχές έχουν αποκλείσει ως επικίνδυνη.
Το σκάφος διαλύθηκε στον αέρα, με τα συντρίμμια να διασκορπίζονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων στο έδαφος. Και τα δύο μαύρα κουτιά έχουν εντοπιστεί.

Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί, είναι τα αίτια της συντριβής, αν και οι περισσότερες πλευρές εκτιμούν ότι πρόκειται για κατάρριψη. Οι λοιπές εκτιμήσεις σχετίζονται με την πολιτική διάσταση του ζητήματος λόγω της ουκρανικής κρίσης, με Κίεβο φιλορώσους να αλληλοκατηγορούνται, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να παρουσιάσουν κανένα στοιχείο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων που επικαλείται το Associated Press, η κατάρριψη μπορεί να έγινε με πύραυλο SA-17, ο οποίος μπορεί θεωρητικά να φτάσει και το διπλάσιο ύψος από εκείνο στο οποίο βρισκόταν το αεροσκάφος.

Τα μέσα αυτά είναι διαθέσιμα σε όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, δηλαδή και στον ουκρανικό στρατό, και στους φιλορώσους (και φυσικά ακόμη και στις ρωσικές στην άλλη πλευρά της κοντινής μεθορίου).

Το πρωί της Παρασκευής, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε τρία ηχητικά αποσπάσματα που υποστηρίζει ότι είναι υποκλαπείσες συνομιλίες φιλορώσων ενόπλων που τους δείχνουν ως υπεύθυνους. Η γνησιότητά τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα και ηγετικά στελέχη των ενόπλων αρνήθηκαν, όπως αναμενόταν, την γνησιότητά τους.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter