Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αρκτικός: Νέες εμπορικές ρότες αναζητά και η Κίνα

pagothrafstiko-00

Στις 11 Ιουλίου κινεζικό παγοθραυστικό στο οποίο επιβαίνουν 65 επιστήμονες θα επιχειρήσει να διασχίσει τον Αρκτικό, με στόχο να φτάσει μέχρι τη θάλασσα της Κίνας.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις επιστημονικές – επιχειρησιακού χαρακτήρα αποστολές, δεδομένου ότι το παγκόσμιο εμπόριο ήδη έχει εστιάσει στις δυνατότητες σύνδεσης μέσω περιοχών, όπου ο πάγος στον Αρκτικό κύκλο έχει υποχωρήσει.

Στόχος του παγοθραυστικού θα είναι μεταξύ άλλων η καταγραφή των δυνατοτήτων για πλεύσιμες ρότες από εμπορικά πλοία, ικανά να διέρχονται από αυτά τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη χωρίς όμως τη συνοδεία παγοθραυστικών δηλαδή της τακτικής που ακολουθούνταν μέχρι τώρα.

Οι επιστήμονες μελετώντας διάφορα κλιματικά μοντέλα έχουν προβεί σε προβλέψεις ότι ο αρκτικός ωκεανός θα μπορούσε να είναι πλεύσιμος κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του από τα μέσα αυτού του αιώνα.

Εάν το εγχείρημα αποβεί επιτυχές η διαδρομή μεταξύ Ρότερνταμ και Σαγκάης μειώνεται κατά 22% κάτι που δίνει επιχειρήματα σε αναλυτές των διεθνών εμπορευματικών ροών που εικάζουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% του εμπορίου της Κίνας θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή τη διαδρομή έναντι των γνωστών άλλων επιλογών που διέρχονται από το Σουέζ.

Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς αυτή την εξέλιξη υποστηρίζοντας οι μεν ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα κάνουν τη διαδρομή πολύ δύσκολη και κοστοβόρα ένα αντιθέσει με τους άλλους που ευελπιστούν στα θετικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στο μεταξύ Κίνα και Ρωσία δραστηριοποιούνται στον αρκτικό κύκλο καθώς διαφαίνεται ότι κάτω από τους πάγους που λιώνουν υπάρχου ανεκμετάλλευτα τεράστια κοιτάσματα πετρελαιοειδών και φυσικών αερίων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter