Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πέθανε ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε

sevartnatzew

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και πρώην σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, μετέδωσε ο ρωσικός ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας και επιβεβαίωσε η προσωπική γραμματέας του πολιτικού.

Η Μαρίνα Νταβιτασβίλι δήλωσε πως ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο θάνατός του επήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Σεβαρντνάντζε είχε γεννηθεί το 1928 στο Μαμάτι της σημερινής Γεωργίας. Ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως μέλος της τοπικής Κομσομόλ, από την Τιφλίδα, στο τέλος της δεκαετίας του '40. Κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της Μόσχας και να ανελιχθεί χάρη στις εκστρατείες που διεξήγαγε εναντίον της διαφθοράς.

Αναλαμβάνοντας αρχικά την ηγεσία του ΚΚ στην Γεωργία, τελικά ο Σεβαρντνάντζε ανέλαβε το 1985 το υπουργείο Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, που κράτησε μέχρι τον Ιανουάριο του 1991 (και στο οποίο θα επέστρεφε, για ένα σύντομο διάστημα, στο τέλος του ίδιου χρόνου).

Το όνομά του συνδέθηκε με όλες τις καίριες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα εκείνη την εποχή, την σοβιετική απόσυρση από το Αφγανιστάν, την συμφωνία αφοπλισμού INF και την στάση της Μόσχας απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη την περίοδο γύρω από την Πτώση του Τείχους.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Σεβαρντνάντζε ανήλθε το 1995 στον προεδρικό θώκο της Γεωργίας, από όπου και αποχώρησε το Νοέμβριο του 2003.

 

Πηγές: Reuters ,ΑΠΕ, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter