Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ομπάμα: Τα νησιά Σενκάκου «καλύπτονται» από την Συνθήκη Ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας

obama-white-house 2888111c

Τα νησιά Σενκάκου, τα οποία διεκδικεί η Κίνα με το όνομα Ντιαογιού, «καλύπτονται» από την Συνθήκη Ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε στο Τόκιο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη για ειρηνική επίλυση των διαφορών σε θαλάσσιες περιοχές, τονίζοντας τη σημασία της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

«Η δέσμευσή μας στη συνθήκη για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι απόλυτη. Το άρθρο 5 (της διμερούς συνθήκης Ασφαλείας καλύπτει όλα τα εδάφη που τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Σενκάκου» στη Ανατολική Σινική Θάλασσα, δήλωσε ο Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι τα νησιά Σενκάκου βρίσκονται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, 200 χλμ. βορειοανατολικά της Ταϊβάν και 400 χλμ δυτικά της Οκινάουα (νότια Ιαπωνία).
Τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση αλλά διεκδικούνται από την Κίνα με το όνομα Ντιαογιού.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της «China Daily», υπεγράφη ναυτικό σύμφωνο μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας και δέκα ακόμη χώρων της Ασίας, με στόχο την αποφυγή εντάσεων σε «ευαίσθητες ναυτιλιακές ζώνες» με έντονη ναυσιπλοΐα.

Το σύμφωνο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο να μειωθούν οι εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ναυτιλιακές συρράξεις ανέφερε μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ της για το σύμφωνο η κινεζική κρατική εφημερίδα «China Daily».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter