Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κοντά στην Ένωση η Κριμαία - Δηκτικά σχόλια των Ρώσων για τις κυρώσεις

krimaia-0987

Mετά την αναγνώριση της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε το ρωσικό κοινοβούλιο για το αίτημα της χερσονήσου να ενταχθεί στη Ρωσία, κάνοντας την πρώτη αναγκαία κατά το Σύνταγμα ενέργεια για την ενσωμάτωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Το διάταγμα έχει άμεση ισχύ και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας βασίζεται «στη θέληση του λαού της Κριμαίας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.

Έχοντας απορρίψει ως παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα -που δεν έδινε καν την επιλογή του «nyet» στην απόσχιση- η ΕE και οι ΗΠΑ κινήθηκαν συντονισμένα σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει και συνέχεια εφόσον δεν αποκλιμακωθεί η κρίση.

Στη λίστα 21 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων που υπόκεινται κυρώσεις από την ΕΕ συμπεριλαμβάνονται ανώτατοι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, ο πρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Πάντως, η Δούμα απάντησε με δηκτικό τρόπο στις κυρώσεις. Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε, οι βουλευτές καλούν τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιβάλουν τις ίδιες κυρώσεις σε όλα τα μέλη του Σώματος.

Εν τω μεταξύ, ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχουν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου αντίστοιχα με τους γάλλους ομόλογους τους Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη των Γάλλων είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από το Κρεμλίνο, ωστόσο η γαλλική προεδρία είχε επισημάνει ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης εξαρτάται από την πρόοδο στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία, «εάν ο Πούτιν συνεχίσει αυτό που κάνει στην Ουκρανία».

Πάντως, για την ώρα ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι στη λίστα των καλεσμένων για την 70ή Επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, το καλοκαίρι.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ακυρώσει την εμπορική της αποστολή στη Ρωσία, εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει και επίσημα την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στη χώρα.

Στην εμπορική αποστολή της Ολλανδίας (τον Μάιο) είναι επικεφαλής ο υπουργός Οικονομίας Χενκ Καμπ, και εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα πετρέλαια και το αέριο.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter