Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με «προίκα» το 97%, η Κριμαία ζητά επίσημα την ένωση με τη Ρωσία

krimaia-dimopsifisma

Tην ένωση με τη Ρωσία ζήτησε και επίσημα τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Κριμαίας, μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, η πρόταση για ένωση με τη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 96,77%. Η συμμετοχή έφτασε το 82,7%. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή θα διαλυθούν παρότι τα μέλη τους θα μπορέσουν να παραμείνουν στην χερσόνησο.

Η Κριμαία ανακοίνωσε επίσης πως προχωρά στην εθνικοποίηση των εταιρειών ενέργειας Chornomornaftohaz και Ukrtransgaz. Λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα, αξιωματούχοι της Κριμαίας είχαν προαναγγείλει πως θα επιδιωχθεί πώληση των δύο εταιρειων, μετά την «εθνικοποίησή» τοτς, σε επενδυτή «όπως η Gazprom».

Η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) είναι έτοιμη να περάσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στην Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία «στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος, σύμφωνα με το Interfax.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει την Τρίτη στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων της Βουλής.

Αξιωματούχοι της Δούμας εκτιμούν ότι η χερσόνησος μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, η οποία είχε ψηφιστεί το 2001.

Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο πρόεδρος θα την διαβιβάσει στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν τη Συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Κριμαία.

Στη συνέχεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη. Μετά αυτή θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Μερική επιστράτευση στο Κίεβο

Φάρσα χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την επίθεσή της στην Κριμαία με μια μεγάλη φάρσα που αποκαλεί δημοψήφισμα, το οποίο ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε από την Ουκρανία ούτε από τον πολιτισμένο κόσμο» δήλωσε ο Τουρτσίνοφ ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει «την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας» και να αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου.

Ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι 20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και οι άλλοι 20.000 θα ενισχύσουν τη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.

Έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες - «απομονωμένη η Μόσχα»

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβασή του και ήδη κινούνται προς την άμεση επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Τη Δευτέρα συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Βενιζέλος: Στόχος, η διαφύλαξη της ειρήνης στην Ουκρανία

Προσερχόμενη στη συνάντηση, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στο παράνομο «αποκαλούμενο δημοψήφισμα» στην Κριμαία.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν στο «πάγωμα» κεφαλαίων Ρώσων αξιωματούχων και στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος τους.

«Καλώ τη Ρωσία για μία ακόμη φορά να συναντηθεί με τους ουκρανούς ηγέτες και να ξεκινήσει μαζί τους διάλογο, να κινηθεί παρακαλώ το συντομότερο δυνατόν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης» είπε η Άστον.

Ενδεικτικά, το Βερολίνο επανέλαβε πως η Μόσχα πρέπει να «τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία που δεν έχει συμφωνηθεί με το Κίεβο», όπως ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκρπόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Μόσχα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Άγνκελα Μέρκελ, «είναι απονομωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό» στο ζήτημα της αναγνώρισης του δημοψηφίσματος ως νόμιμο.

Ποικίλουν οι διεθνείς αντιδράσεις

Οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται, αν και σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία.

Ο Λι, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την επίσκεψη του προέδρου της χώρας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πρόσθεσε πως μια πολιτική διευθέτηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αλώντας τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε προσάρτηση της χερσονήσου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καναδάς με τον πρωθυπουργός του οποίου μίλησε για στρατό κατοχής στην Κριμαία.

«Το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο από το ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο» ανέφερε ο Στίβεν Χάρπερ.

Ρήγμα μεταξύ Δύσης και Μόσχας λόγω Κριμαίας, νέες κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Σε κυρώσεις εναντίον ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων προχωρούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, βαθαίνοντας το ψυχροπολεμικών διαστάσεων ρήγμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον κατακεραυνώνουν, στο ίδιο μοτίβο, ως παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και της διαμηνύουν πως «υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματική λύση».

Στενούς συνεργάτες του Πούτιν αγγίζουν οι αμερικανικές κυρώσεις, στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, το Κίεβο ανακάλεσε τον πρέσβη του από τη Μόσχα.

Στο σκηνικό της διεθνούς διπλωματίας οι εξελίξεις κινούνται πλέον σε ψυχροπολεμικού κλίματος όρους Δύσης και Ρωσίας. Οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων παράλληλα με την επιβολή ανάλογων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, με απόφαση του Λευκού Οίκου.

Οι αναφορές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνταν σε παράλληλο, σχεδόν πανομοιότυπο μοτίβο: Τόσο οι «28» όσο και η Ουάσινγκτον καταδίκασαν ως παράνομο το δημοψήφισμα και επέρριψαν στην Μόσχα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, λέγοντας πως η δραστηριότητά της στην Κριμαία είναι επίθεση στην ουκρανική εδαφική κυριαρχία.

Και οι δύο πλευρές ήγειραν την απειλή νέων κυρώσεων, καλώντας, με την ίδια σχεδόν διατύπωση, τη Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και διαμηνύοντας πως «δεν έχει κλείσει ακόμη η διπλωματική οδός», επισείοντας τον κίνδυνο απομόνωσης της Ρωσίας.

Απαγορεύσεις εισόδου, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «28» κατέληξε γρήγορα στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων, όπως είχαν προαναγγείλει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πριν το δημοψήφισμα -έχοντας ήδη αρχίσει να μιλούν για τρίτο στάδιο μέτρων.

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως προχωρά σε επιβολή κυρώσεων, «συμπεριλαμβανομένων και απαγορεύσεων εισόδου και παγώματος περιουσιακών στοιχείων». Τα ονόματα δεν δημοσιοποιήθηκαν -φαίνεται πως θα ανακοινωθούν αφού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις.

Όπως ανέφερε στο twitter ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίναν Λινκεβίτσιους, αποφασίστηκε η επιβολή μέτρων σε βάρος 21 ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.

Στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών των «28» στις Βρυξέλλες, προσέθεσε, θα ακολουθήσουν περισσότερα μέτρα. Θεωρείται πως οι κυρώσεις των «28» θα στραφούν εναντίον αξιωματούχων πολύ κοντά στον κύκλο του ρώσου προέδρου.

Το ανακοινωθέν των ευρωπαίων ΥΠΕΞ (αγγλικά) καταδικάζει σε υψηλούς τόνους ως παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας πως δεν θα το αναγνωρίσει και λέγοντας πως επιπλέον διενεργήθηκε «υπό την ορατή παρουσιά οπλισμένων στρατιωτών υπό εκφοβισμό ακτιβιστών και δημοσιογράφων».

Κατακεραυνώνοντας επίσης ως «ξεκάθαρη παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής κυριαρχίας» την «αυξανόμενη παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυναμέων», καλεί τη Ρωσία να «κάνει βήματα αποκλιμάκωσης, να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις της στα προηγούμενα επίπεδα και τις θέσεις τους βάσει των διεθνών δεσμεύσεων και να ξεκινήσει άμεσες συζητήσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Η ΕΕ απειλεί επίσης ότι «περαιτέρω μέτρα από τη Ρωσία που αποσταθεροποιούν την κατάσταση θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επιπτώσεις» στις σχέσεις Μόσχας και «28», καλώντας τη ρωσική ηγεσία να «επιστρέψει στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με την ΕΕ αντί να απομονώνεται όλο και περισσότερο διπλωματικά και οικονομικά». «Υπάρχει ακόμη χρόνος να αντιστραφούν οι τρέχουσες εξελίξεις» τονίζουν οι «28».

Το περιβάλλον του Πούτιν αγγίζουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Την ώρα που κατέληγαν σε αποφάσεις οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε έντεκα ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους, αγγίζοντας και το στενό περιβάλλον του ρώσου προέδρου.

Οι αποφάσεις είναι ανάλογες με των ευρωπαϊκών, προχωρώντας σε απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης στο Reuters πως η Ουάσινγκτον διαπιστώθηκαν «ανωμαλίες» στη διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, και υπάρχουν μεταξύ άλλων «σαφή στοιχεία» πως ορισμένες κάλπες στην Κριμαία «έφτασαν προσημειωμένες».

Στη λίστα των ΗΠΑ βρίσκονται οι σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλάντσλαβ Σουρκόφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ, αλλά και ο αναπληρωτής ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν. Το ρωσικό τμήμα της λίστας συμπληρώνουν τα ονόματα υψηλόβαθμων βουλευτών.

Όσον αφορά τους Ουκρανούς στη λίστα, πρόκειται για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ και τον Βίκτορ Μεντβένττσουκ, ουκρανό επιχειρηματία επικεφαλής του φιλορωσικού κινήματος «Ουκρανική Επιλογή».

Ο Ρογκόζιν, ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, σχολίασε ως εξής την περίληψη του ονόματός του στη λίστα: «Σύντροφε Ομπάμα, και τι θα κάνουν όσοι δεν έχουν λογαριασμούς ή περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό; Ή μήπως δεν το σκεφτήκατε αυτό;» έγραψε στο Twitter.

Σε ανάλογο τόνο ήταν και η πρώτη αντίδραση του Αξιόνοφ, πρωθυπουργού της Κριμαίας, ο άμεσος υφιστάμενος του οποίου είπε, σύμφωνα με το Interfax, πως τα αμερικανικά μέτρα «δεν θα επηρεάσουν το έργο του Σ.Αξιόνοφ ή του Βλ.Κονσταντίνοφ, ούτε και την διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία».

Ομπάμα: Παράνομο το δημοψήφισμα και η ρωσική επέμβαση

Σε διάγγελμά του το απόγευμα της Δευτέρας, ο αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε ότι η απόφαση της Μόσχας παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας. «Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, και οι τελευταίες ημέρες έδειξαν αυτήν την ενότητα στη διεθνή σκηνή» είπε.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει, είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω μέτρα. Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τους ευρωοπαίους εταίρους μας, και θα βρεθώ στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Ομπάμα.

Περαιτέρω κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία, συνέχισε, «το μόνο που θα καταφέρει είναι να απομονώσει περαιτέρω τη Μόσχα». Επανέλαβε πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι «παράνομο και δεν θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα».

Κινούμενος στο ίδιο μοτίβο με την ευρωπαϊκή ανακοίνωση, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως «υπάρχει ακόμη περιθώριο διπλωματικής λύσης, με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και έναρξη διαλόγου με το Κίεβο».

Το Κίεβο ανακαλεί τον πρέσβη στη Ρωσία

Με φόντο την εν εξελίξει προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, το Κίεβο ανακάλεσε τον πρέσβη του στη Μόσχα.

«Σε σύνδεση με την κατάσταση στην Κρίμαια και την ανάγκη συζητήσης ορισμένων από τις διεθνείς τις επιπτώσεις, η ουκρανική πλευρά ανακαλεί τον πρέσβη της στη Ρωσία, Βολοντιμίρ Γελτσένκο» ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter