Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΕ: Αυστηρότεροι γίνονται οι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

eurozone

Το ΕΚ εισηγήθηκε αυστηρότερες εγγυήσεις για τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε χώρες εκτός ΕΕ, εγκρίνοντας νωρίτερα σήμερα σημαντική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων. Χάρη στους νέους κανόνες, οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν πιο εύκολα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τους.

Ευκολότερη θα γίνει και η μεταφορά δεδομένων σε όλη την Ευρώπη από τις αρμόδιες εταιρίες. Τα πρόστιμα, ωστόσο, μπορούν να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ ή το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών.
Με τους νέους κανόνες θα αναθεωρηθεί η κοινοτική νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων, που θεσπίστηκε πριν από 19 χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες τεχνολογίες των πληροφοριών, η παγκοσμιοποίηση και η αυξανόμενη τάση της χρήσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρχές επιβολής του νόμου.
«Έχω ένα σαφές μήνυμα προς το Συμβούλιο: κάθε περαιτέρω αναβολή θα αποτελέσει δείγμα ανευθυνότητας. Οι πολίτες της Ευρώπης περιμένουν να τους παραδώσουμε έναν ισχυρό κοινοτικό κανονισμό σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Αν υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη τα οποία δεν θέλουν να το κάνουν αυτό μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, η πλειοψηφία των χωρών θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς αυτά», εξήγησε ο εισηγητής της έκθεσης επί του κανονισμού για την προστασία των δεδομένων Jan Philipp Albrecht (Πράσινοι, Γερμανία).
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι είναι το Συμβούλιο, ή τουλάχιστον ορισμένα κράτη μέλη, που μας εμποδίζουν να πετύχουμε το στόχο που θέσαμε, δηλαδή να ολοκληρώσουμε τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της προστασίας των δεδομένων στη διάρκεια της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου», δήλωσε ο Δημήτριος Δρούτσας (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), εισηγητής της έκθεσης επί της οδηγίας σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων.
Μεταφορά δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ
Εάν μια χώρα ζητήσει από μια εταιρεία, που δραστηριοποιείται για παράδειγμα στους τομείς των μηχανών αναζήτησης, των κοινωνικών δικτύων ή του υπολογιστικού νέφους, να αποκαλύψει πληροφορίες που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στην ΕΕ, η εν λόγω εταιρία θα πρέπει να ζητήσει την άδεια από την εθνική αρχή προστασίας δεδομένων πριν διαβιβάσει τα δεδομένα. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η εταιρία αυτή θα πρέπει, επίσης, να πληροφορεί τον ενδιαφερόμενο ότι έχει δεχθεί παρόμοιο αίτημα. Στόχος είναι να προστατευθούν οι πολίτες της ΕΕ από δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης όπως αυτές που αποκαλύφθηκαν τον Ιούνιο του 2013.
Αποτρεπτικά πρόστιμα
Οι εταιρίες που παραβιάζουν τους κανόνες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως 100 εκατ. ευρώ ή έως 5 % του ετήσιου κύκλου εργασιών τους σε παγκόσμιο επίπεδο -ανάλογα με το ποιο από τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει κυρώσεις έως 1 εκατ. ευρώ ή 2 % του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών.
Καλύτερη προστασία στο Διαδίκτυο
Οι νέοι κανόνες αναμένεται να προστατεύσουν καλύτερα τα δεδομένα στο Διαδίκτυο. Στις βελτιώσεις που θα επιφέρει η νομοθεσία συγκαταλέγονται το δικαίωμα διαγραφής των προσωπικών δεδομένων, η υποχρέωση χρήσης σαφής και κατανοητής γλώσσας στα κείμενα που περιγράφουν την πολιτική που διέπει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, η απόκτηση ρητής συγκατάθεσης από τον/την ενδιαφερόμενο/η πριν από την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του/της και οι νέοι περιορισμοί στην κατάρτιση προφίλ (προσπάθεια ανάλυσης ή πρόβλεψης των επαγγελματικών επιδόσεων ενός ατόμου, της οικονομικής του κατάστασης, του τόπου που βρίσκεται, κ.ά.).
Η δέσμη μέτρων για την προστασία των δεδομένων αποτελείται τόσο από έναν γενικό κανονισμό που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όσο και μια οδηγία που καλύπτει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για την πρόληψη, διερεύνηση και δίωξη ποινικών αδικημάτων ή την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων (επιβολή του νόμου).
Επόμενα βήματα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα δύο νομοσχέδια στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, προκειμένου να εδραιώσει το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι στιγμής και να το παραδώσει στο επόμενο Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν τέλη Μαΐου θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν από το μηδέν ή αν θα στηρίξουν το έργο τους στο έργο που έχει επιτελεστεί στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Το σχέδιο κανονισμού εγκρίθηκε με 621 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 22 αποχές. Το σχέδιο οδηγίας εγκρίθηκε με 371 ψήφους υπέρ, 276 κατά και 30 αποχές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter