Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιβύη: Απειλεί να βομβαρδίσει βορειοκορεατικό πετρελαιοφόρο

livii-ploio

Οι δυνάμεις της Λιβυής πήραν άδεια να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εάν χρειαστεί για να σταματήσουν τον απόπλου βορειοκορεατικού πλοίου φορτωμένο με πετρέλαιο, το οποίο «εκτελωνίζεται» από λιμάνι που έχουν καταλάβει ομάδες ενόπλων, πρώην ανταρτών.

Η Τρίπολη προσπαθεί να περιορίσει ένοπλες ομάδες που έχουν καταλάβει λιμάνια και διαμεσολαβούν «πειρατικά» πετρέλαιο, χωρίς να αποδίδουν μερίδιο στην κεντρική κυβέρνηση.

Ένοπλες ομάδες έχουν πάρει τους τελευταίους επτά μήνες τον έλεγχο τριών σημαντικών λιμανιών στη Λιβύη, ζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη του εμπορίου πετρελαιοειδών και πολιτική αυτονομία. Ένα από τα τρία λιμάνια εκτός του ελέγχου της Τρίπολης είναι το Ελ Σιντέρ, στα ανατολικά της Λιβύης. Το βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο έχει ήδη φορτώσει πετρέλαιο στο Ελ Σιντέρ και ετοιμάζεται να αποπλεύσει. Τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η αξία του φορτίου βρίσκεται κοντά στα 36 εκατ. δολάρια, αναφορά που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν ανέφερε πως το πλοίο, 37.000 τόνων, θα βομβαρδιστεί εάν προσπαθήσει να φύγει. Το επίσημο πρακτορείο της χώρας LANA μετέδωσε την Κυριακή πως το υπουργείο Άμυνας έχει δώσει εντολή στο γενικό επιτελείο, την αεροπορία και το ναυτικό να δράσει εάν χρειαστεί.

«Η διαταγή δίνει την έγκριση για χρήση βίας και καθιστά την πλοιοκτήτρια υπεύθυνο για όποια ζημιά προκύψει» αναφέρει το LANA.

Η βορειοκορεατική κρατική NOC, ιδιοκτήτρια του πλοίου, ανέφερε στο Reuters πως το πλοίο παρέμενε πρωί της Κυριακής αγκυροβολημένο στο Ελ Σιντέρ.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter