Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

BBC: Η μοίρα της Ουκρανίας κρέμεται από Δύση και Ρωσία

oukrania-332

«Η μοίρα της Ουκρανίας αποτελεί πλέον ένα πεδίο της γεωστρατηγικής μάχης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία», αναφέρει σε εκτενές του άρθρο το BBC σχετικά με το μέλλον της χώρας και το κενό εξουσίας που ενέσκηψε το περασμένο Σάββατο.

«Είναι ξεκάθαρο πως ο εξαφανισμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει χάσει το πολιτικό του έρεισμα στο Κίεβο, ενώ πολλοί σύμμαχοι και υποστηρικτές του τον έχουν εγκαταλείψει. Ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί έναν πυρήνα οπαδών κυρίως στις ανατολικές, ρωσόφωνες περιοχές της χώρας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Με τις δυνάμεις της αστυνομίας να δηλώνουν, πλέον, στο πλευρό των διαδηλωτών, οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας κρατούν στάση ουδετερότητας και το ενδεχόμενο της βίαιης επέμβαση του στρατού απομακρύνεται.

«Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που γεννούν απαισιοδοξία και δείχνουν πως στο εγγύς μέλλον μπορούμε να κάνουμε κουβέντα μέχρι και για πιθανό κατακερματισμό της χώρας: στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της χώρας, οι τοπικοί άρχοντες αμφισβητούν την νομιμότητα του κοινοβουλίου στο Κίεβο, χωρίς ωστόσο να κάνουν ανοικτά καμία αναφορά για απόσχιση. Είναι επίσης ασαφές με ποιό τρόπο η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβάλλει ξανά την εξουσία της σε, αντιπολιτευόμενες προς τον Γιανουκόβιτς, πόλεις όπως το Λβιβ ή το Τερνοπίλ», τονίζει το άρθρο του BBC.

Και καταλήγει : «Ο αντίκτυπος των τελευταίων εξελίξεων θορύβησε έντονα τη Μόσχα, η οποία επέρριψε τις ευθύνες για την αποπομπή του προέδρου σε «παράνομες εξτρεμιστικές ομάδες» του Κιέβου που απέκτησαν την εξουσία με τη συνδρομή των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Από τη πλευρά της, η Ε.Ε. τόνισε πως είναι πρόθυμη να προσφέρει σημαντική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, άμα τη εμφανίσει μιας νέας, δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Μια σημαντική χειρονομία συμβολικού χαρακτήρα θα ήταν η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ουκρανία, που ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να προχωρήσει τον περασμένο Νοέμβριο, γεγονός που πυροδότησε το κύμα των βίαιων διαδηλώσεων».

 

Πηγή: www.vima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter