Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στον πάγο οι συνομιλίες ΕΕ-Ελβετίας για την Ενέργεια μετά το δημοψήφισμα

domipsifisma-000

Μία πρώτη γεύση της ευρωπαϊκής δυσφορίας παίρνει η Ελβετία μετά το δημοψήφισμα για «γκιλοτίνα» στον αριθμό μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ: Οι συνομιλίες για τη συμφωνία ενεργειακής σύνδεσης ουσιαστικά μπαίνουν στον πάγο, ενώ τα ελβετικά ΜΜΕ αναφέρουν πως απειλείται και η βραχυπρόθεσμη συμμετοχή της Ελβετίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης.

Ανάμεσα στα επόμενα βήματα σύγκλισης που θα έκανε η Ελβετία με την ΕΕ ήταν η προώθηση της διασύνδεσης του δικτύου ηλετροδότησης. Το μέτρο αφορά ιδιαίτερα την ιταλική πλευρά των συνόρων.

«Δεν προβλέπονται προς το παρόν συνομιλίες σε τεχνικό επίεπδο για την ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ» ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζαμπίνε Μπέργκερ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η συνέχεια πρέπει να αναλυθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων» ανέφερε η εκπρόσωπος.

Ο λόγος περί «ευρύτερης ανάλυσης των διμερών σχέσεων», ή αλλιώς το «όλα ή τίποτα», ακούγεται ουσιαστικά σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες το τελευταίο 24ωρο.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν πως η σύνδεση της Ελβετίας με την ΕΕ δεν είναι α λα καρτ -το μη μέλος των Ένωσης απολαμβάνει οφέλη από την οικονομική σύνδεσή της με την κοινή αγορά με διμερείς συνθήκες (μέρος των οποίων είναι και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, εναντίον της οποίας στρέφεται τώρα η Βέρνη).

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ελβετική Neue Zuercher Zeitung, οι Βρυξέλλες απειλούν να περιορίσουν και την ελβετική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πρώτο θύμα λοιπόν, γράφει η εφημερίδα, μπορεί να γίνουν οι ελβετοί ερευνητές και φοιτητές που θα συμμετείχαν στο Horizon 2020 και το Erasmus+.

«Ήδη αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν τη Δευτέρα ανοικτά για μίνι γκιλοτίνα» στον αριθμό των ελβετών που θα συμμετέχουν, γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες έχουν συνδέσει τη συμμετοχή της Ελβετίας με την εκρεμμότητα του ξεχωριστού ζητήματος για την επέκταση της διακίνησης προσώπων με την Κροατία (το νεότερο μέλος της ΕΕ).

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter