Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ε.Ε: Σχέδιο δράσης για την αποτροπή ναυαγίων με μετανάστες

labentouza000

Μέτρα για ενίσχυση των περιπολιών στα θαλάσσια σύνορά της, ανακοίνωσε η Ε.Ε, σε μια προσπάθεια αποτροπής ναυαγίων με μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Κάθε χρόνο πολλές εκατοντάδες μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Τον περασμένο Οκτώβριο περισσότεροι από 360 μετανάστες πνίγηκαν όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη κοντά στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα.

Πρόκειται για το πλέον πρόσφατο και θανατηφόρο ατύχημα από τα πολλά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με άτομα που προσπαθούν να μεταναστεύσουν στην ΕΕ, διασχίζοντας τη θάλασσα που χωρίζει την Αφρική από την Ευρώπη.

Εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος ασύλου

Για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο επανάληψης της τραγωδίας στη Λαμπεντούζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να έχουν οι μετανάστες τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου ακόμη και αν βρίσκονται εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επικίνδυνα, συχνά, ταξίδια για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της ΕΕ, οι αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να ξεφύγουν από εμπόλεμες καταστάσεις και διώξεις, πρέπει να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχείρισης των Συνόρων, θα χρησιμοποιεί σκάφη κρατών μελών της ΕΕ για την εκτέλεση περιπολιών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας, επιχείρηση που θα κοστίσει γύρω στα 14 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εκτός από την αποτροπή της απώλειας ζωών στη θάλασσα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα οδηγήσει σε περισσότερες συλλήψεις διακινητών ανθρώπων. Η αύξηση των περιπολιών αναμένεται επίσης να συμβάλει στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος.

Επιπλέον, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρότεινε την παροχή διοικητικής βοήθειας σε κράτη μέλη που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου.

Μετεγκατάσταση προσφύγων

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι και η καταβολή στα κράτη μέλη 6.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που εγκαθίσταται στο έδαφός τους. Το μέτρο αυτό θα παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να αναλαμβάνουν π.χ. την αερομεταφορά προσφύγων απευθείας από τα στρατόπεδα προσφύγων ή τις ζώνες συρράξεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσης να συναφθούν συμφωνίες για από κοινού διαχείριση της μετανάστευσης με χώρες εκτός ΕΕ, κυρίως χώρες της Βόρειας Αφρικής, τις οποίες διασχίζουν πολλοί μετανάστες για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων πρόκειται να συζητήσουν τη νέα πρωτοβουλία αυτή την εβδομάδα προτού ληφθεί η τελική απόφαση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 19-20 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter