Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

BREXIT: Πρώτο θύμα οι χρηματοπιστωτικά συναλλαγές

logothetis moundreas

* του Γιώργου Λογοθέτη
CFO – Finance & Research
George Moundreas & Company SA

 

Εξ απήνης πιάστηκε η Παγκόσμια οικονομική κοινότητα με τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων στοιχημάτων, μέχρι και την τελευταία στιγμή ήλπιζαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, δηλαδή υπέρ της παραμονής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά το γεγονός ότι το Brexit δεν ήταν αναμενόμενο, αναμενόμενη ήταν η πτώση στα Διεθνή χρηματιστήρια, την αμέσως επομένη της ανακοίνωσης του Brexit, με αποτέλεσμα την Παρασκευή οι επενδυτές να εκδηλώνουν τάσεις άτακτης εξόδου από τα χρηματιστήρια, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια όπως τα Γερμανικά ομόλογα και τον χρυσό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ευρώπη οι τραπεζικές μετοχές έκαναν βουτιά άνω του 30%, οδηγώντας πολλές από αυτές να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση τους, όπως για παράδειγμα των Ιταλικών τραπεζών, τη στιγμή που η στερλίνα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Παράλληλα, η S&P, αμέσως ανακοίνωσε ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να διατηρηθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ του Ηνωμένου Βασιλείου και η Moody’s επισήμανε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit χαρακτηρίζεται σαν Credit Negative γεγονός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης ναι μεν προβλέπει την περίπτωση αυτή και περιγράφει την διαδικασία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προβλέπει και τις πραγματικές επιπτώσεις οι οποίες όπως όλοι μέχρι στιγμής προβλέπουν θα είναι αρνητικές για την Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και γενικότερα για όλο τον κόσμο.

Εκτιμάται ότι η εγχώρια οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας θα επιβραδύνει επικίνδυνα ενώ μεσοπρόθεσμα παραμονεύει και η ύφεση, όπως επίσης εκτιμάται ότι μεγάλες ζημίες θα υποστεί και ο τραπεζικός κλάδος, καθώς το Λονδίνο είναι η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Από την αντίδραση των αγορών, επιβεβαιώθηκε ότι και η Ε.Ε θα υποστεί σοβαρούς τριγμούς στην οικονομία της με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά -0,5%.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τους ιδιαίτερα στενούς εμπορικούς δεσμούς της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, από τους μεγαλύτερους εμπορικούς παίκτες παγκοσμίως, δεν υπάρχει αμφιβολία για την αναταραχή που θα προκληθεί σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο City, αναζητούν τρόπους για να μεταφέρουν τμήματα τους εκτός Βρετανίας.

Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως JP Morgan Chase, Goldman Sachs, BofA, Citigroup και Morgan Stanley, μελετούν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μέρος αυτών των δραστηριοτήτων τους στο Δουβλίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.

Η Πρόεδρος της FED, Hellen Yelen ανοιχτά δήλωσε ότι το Brexit θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Όπως υπογράμμισε, ένα Brexit θα έφερνε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας και αστάθειας που θα επηρέαζε τις προοπτικές της αμερικάνικης οικονομίας και την πορεία της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι οι πολιτικές αποφάσεις στην Ε.Ε, δηλαδή κατά πόσο θα είναι σκληρή η στάση της στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και η διάρκεια αυτών, θα είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων τόσο στην Ε.Ε όσο και στην Παγκόσμια οικονομία.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 609 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 913 μονάδες με $ 6,452 την ημέρα, BPI στις 585 μονάδες στα $ 4,681 την ημέρα, BSI στις 583 μονάδες στα $ 6,101 την ημέρα και BHSI στις 329 μονάδες, στα $ 4,855 την ημέρα.

Εν μέσω Brexit, ο BDI άρχισε να παρουσιάζει σημεία ανόδου, αλλά φυσικά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν υφίσταται κανένας συσχετισμός.

Αναφορικά με το Brexit και την ναυτιλιακή αγορά, είναι ακόμη ιδιαίτερα πρώιμο να εξάγουμε συμπεράσματα, αν και με μία πρώτη ματιά, εκτιμάται ότι το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά την ναυτιλιακή αγορά, γεγονός όμως που εξαρτάται από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα μεταξύ της Ε.Ε και του Ηνωμένου Βασιλείου και που θα επηρεάσουν όλες τις πτυχές των σχέσεων τους, όπως για παράδειγμα την εν ισχύ ακόμη συμφωνία περί «Ελεύθερου Εμπορίου».

Να επισημάνουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει το 1,5% της Παγκόσμιας Χωρητικότητας σε πλοία τα οποία ανήκουν σε Βρετανικές εταιρείες αλλά σε Management έχει το 3,2% της Παγκόσμιας χωρητικότητας. Ο ευρύτερος κλάδος της ναυτιλίας συνεισφέρει περίπου £ 10 δισ. ετησίως στην Βρετανική οικονομία ενώ απασχολεί περίπου 250,000 εργαζομένους.

Οι πρώτες αντιδράσεις αναφέρουν ότι θα παρουσιαστούν αρκετά προβλήματα καθώς θα πρέπει να γίνει μία επαναδιαπραγμάτευση όλων των Εμπορικών συμφωνιών ενώ παράλληλα η αναμενόμενη υποτίμηση της Λίρας θα έχει σαν αποτέλεσμα το υψηλότερο κόστος για όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Guy Platten, Chief Executive of the UK Chamber of Shipping Trade Association, οι διαπραγματεύσεις θα είναι επίπονες και μεγάλης διάρκειας ενώ αν επιβληθούν δασμοί (Tariffs) ή άλλα Penalties τότε σαφέστατα τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά, συμπλέοντας απόλυτα με την δήλωση του John Nelson, Chairman of the Lloyd’s of London Insurance market.

Ταυτόχρονα, ειδήμονες από τον Νομικό κλάδο εκφράζουν την μεγάλη ανησυχία τους, καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια και συμφωνίες, καθώς όταν υλοποιήθηκαν η Βρετανία ήταν μέλος της Ε.Ε, ανεξαρτήτως αν αυτό αναφερόταν στο συμβόλαιο ή όχι, γεγονός που εγείρει σοβαρούς κινδύνους για επερχόμενες «διαμάχες» μεταξύ των συμβαλλομένων.

Όπως προαναφέραμε, αν και είναι ακόμη νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, όπως όλοι εκτιμούν τα αποτελέσματα μάλλον θα είναι αρνητικά για την Παγκόσμια οικονομία και Εμπόριο αλλά και για την ίδια την Βρετανία.

Για παράδειγμα, η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει την επήρεια που είχε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την νομοθεσία σε θέματα που αφορούν τον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας όπως, Maritime Labor Laws, Regulation & Environmental issues κλπ. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Li Keqiang, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος του Brexit είναι ήδη εμφανής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εντείνοντας την αβεβαιότητα για την

Παγκόσμια οικονομία και δυσκολεύοντας τις προοπτικές για ανάπτυξη. Ανησυχία επικρατεί για ματαιώσεις προγραμματισμένων Κινεζικών επενδύσεων στην Βρετανία οι οποίες προέβλεπαν στην εκμετάλλευση του καθεστώτος, δηλαδή την συμμετοχή στην Ε.Ε. Οι εξαγωγές της Βρετανίας προς την Κίνα ανέρχονται στα $ 28 δισ. περίπου ετησίως, ενώ από το 2011 μέχρι το 2015, παρουσίασαν την υψηλότερη αύξηση, της τάξης του 94,2%, την μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με όλους τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter