Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ναυτική παιδεία

logo efoplistis Greek

Αξίζει, είναι αλήθεια, ένα μεγάλο μπράβο το Ίδρυμα Ευγενίδου για την οργάνωση συνεδρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα τη ναυτική εκπαίδευση στις 7-8 Μαρτίου.

Ένα συνέδριο επιτυχές τόσο για τη μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων όσο και για την ποιότητα των εισηγήσεων από έγκριτους ομιλητές –καθηγητές πανεπιστημίων και ΑΕΝ, υψηλά στελέχη μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών, διευθυντές ΚΕΣΕΝ, σπουδαστές ναυτικών Σχολών, εκπροσώπους ναυτεργατικών σωματείων.

Το διήμερο συνέδριο ευτύχησε να καλύψει όλες τις πτυχές της ναυτικής εκπαίδευσης, θεωρητικές και πρακτικές, από κάθε πλευρά και κάθε δυνατή οπτική γωνία. Ήταν επιτυχές γιατί οι ομιλητές δεν ανέπτυξαν μόνο την προβληματική της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά εισηγήθηκαν και συγκεκριμένες εφικτές προτάσεις για την αναβάθμισή της.

Βασικό κεντρικό συμπέρασμα που εκπηγάζει από τις εισηγήσεις των ομιλητών είναι ότι η ναυτική εκπαίδευση πάσχει τόσο ως προς τη θεωρητική όσο και ως προς την πρακτική κατάρτιση και μετεκπαίδευση του Έλληνα ναυτικού. Καθολική επίσης ήταν η συμφωνία όλων των φορέων και παραγόντων της ναυτιλιακής κοινότητας ότι υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναγνώρισε ότι «έχουμε μείνει πίσω σε θέματα σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος [...] και δεχόμαστε κριτική σοβαρή, ουσιαστική και εμπεριστατωμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναφερόμενος προφανώς στην έλλειψη πιστοποίησης των ναυτικών Σχολών με ISO, τις ελλείψεις σε υποδομές και στελεχιακό δυναμικό. Τόνισε εξάλλου τη σημασία των sandwich courses για την πρακτική εκπαίδευση επί του πλοίου, καθώς υπάρχει «δυστοκία από την πλευρά της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας ως προς την απορρόφηση των σπουδαστών».

Γνωστοποίησε ότι επίκειται η αναγνώριση της θαλάσσιας υπηρεσίας σε ξένα πλοία ως προαγωγική και τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ναυτικών Σχολών. Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Γράτσος τόνισε τη σημασία της διαρκούς επικαιροποίησης της ναυτικής εκπαίδευσης για τη διατήρηση της ναυτικής τεχνογνωσίας σε ελληνικά χέρια.

Ρηξικέλευθη υπήρξε η παρέμβαση του κ. Ιωάννη Πλατσιδάκη, ως εκπροσώπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Πρότεινε την υποχρεωτική ναυτολόγηση των σπουδαστών ΑΕΝ και στα ελληνόκτητα πλοία υπό ξένη σημαία, καθώς η ελληνική σημαία που αδυνατεί να απορροφήσει όλους τους σπουδαστές σήμερα εκπροσωπεί 850 πλοία από τα 3.700 ελληνόκτητα. Υπογράμμισε ότι το μόνο αίτημα της ΕΕΕ από το κράτος είναι η ναυτική εκπαίδευση, στο κόστος της οποίας η ίδια συμμετέχει οικονομικά, διαχειριστικά και υποστηρικτικά.

Τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης «γιατί πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση και το δικαίωμα επιλογής» και υπέρ της λειτουργίας των Σχολών όπως είναι. «Όχι στα μοντέλα Γκράβας», είπε. Όμως, «η ναυτική μας εκπαίδευση πρέπει να έχει παγκόσμιο ορίζοντα [...], να μπορεί να παράγει αξιωματικούς και για τα ξένα πλοία [...]. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσής της [...] αλλά χρειάζεται να έχουμε όραμα και μακροχρόνιο σχεδιασμό», κατέληξε ο κ. Πλατσιδάκης.

Για την εξειδικευμένη εκπαίδευση στελεχών που θα επανδρώσουν το ηλεκτρονικό και ψηφιακό περιβάλλον της σύγχρονης γέφυρας και του μηχανοστασίου του πλοίου έκανε λόγο ο πλοίαρχος Α' κ. Γεώργιος Τσίρος, training manager της Costamare Maritime Training Services. Ενώ για τη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση των νέων αξιωματικών από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και για τον κίνδυνο ναυτικών ατυχημάτων που αυτή ενέχει μίλησε ο καπετάν Γιάννης Τσούρας, crew manager της Alpha Tankers & Freighters. «Αυτή η περισσότερο τεχνική, η engineering based κατάρτιση και εκπαίδευση δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της παραδοσιακής ναυτικής γνώσης και τέχνης, της ναυτοσύνης», προειδοποίησε.

Η επιτυχία του συνεδρίου επισφραγίστηκε με τη γενναιόδωρη προσφορά του προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, ύψους 400.000 ευρώ, για την επισκευή και τον εξοπλισμό της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κεφαλονιάς. Εύγε.

 

ΒΑΣΩ ΑΡΜΟΓΕΝΗ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter