Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

COVID-19- ακτοπλοϊκές συνδέσεις: Έτοιμο να λύσει τη «δύσκολη εξίσωση» το ΥΝΝΠ

0PLa1

Σίγουρη είναι η ηγεσία του ΥΝΝΠ ότι θα λύσει... τη «δύσκολη εξίσωση» στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις την «επόμενη» της άρσης των μέτρων για μετακίνηση από και προς τη νησιωτική χώρα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής ΠολιτικήςΓιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι σήμερα θα έχει διευρυμένη τηλεδιάσκεψη με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να προσπαθήσουν να βρουν ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες λύσεις όσον αφορά στα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών σε σχέση με την πανδημία ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή προς τη νησιωτική χώρα και με δεδομένο ότι αυτή προσδοκά στο «άνοιγμα» του τουρισμού. Η σύσκεψη προσλαμβάνει ιδιάζουσας σημασίας καθώς ενδεχομένως από αυτά που θα προκύψουν δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που αναδύθηκαν με την γνωστοποίηση στοιχείων του πρώτου σχεδίου και που σχετίζονται με την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κατά τους μήνες αιχμής. Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει ήδη από το ΥΝΝΠ για την στήριξη των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων αλλά και σε εκείνες που έχουν δρομολογηθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΥΝΝΠ υπενθυμίζοντας ότι από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις εξαρτάται απόλυτα η συνοχή της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα. Μάλιστα τόνισε ότι το υπουργείο θα κάνει ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στις μετακινήσεις αλλά και εικόνες που θα έβλαπταν την χώρα στην παρούσα συγκυρία. Ο υπουργός επίσης διευκρίνισε ότι κάτω από το ειδικό καθεστώς που προβλέπουν τα μέτρα θα μπορούν να μετακινηθούν κατ εξαίρεση επαγγελματίες και τεχνικά συνεργεία που θα ασχοληθούν με την προετοιμασία ενόψει της έναρξης λειτουργίας τουριστικών και άλλων μονάδων επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει αρθεί ακόμη η απαγόρευση για τις μετακινήσεις με σκάφη της ακτοπλοΐας.
Στα θετικά της πανδημίας ο υπουργός κατέγραψε το γεγονός ότι με την σημαντική στήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδη και της microsoft το εγχείρημα της τηλε-εκπαίδευσης στις ναυτικές σχολές απέβη εξαιρετικά επιτυχές και μάλιστα σε βαθμό που πλέον θα υπάρξει και ένα δεύτερο βήμα για την επέκτασή της σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων για εκπαίδευση που σχετίζεται με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Στο σημείο αυτό ο κ. Πλακιωτάκης έκανε αναφορά στο MOU με το Ίδρυμα Ευγενίδη το οποίο και αφορά στην συνολική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.
Όσον αφορά στα λιμενικά ζητήματα ο υπουργός, και με αφορμή ερώτημα του “theseanation” επεσήμανε ότι εξακολουθεί ζέον το ενδιαφέρον επενδυτών για τα λιμάνια που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν με βάση το πλάνο και τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο και προχωρά στις μελέτες που προαπαιτούνται για την παραχώρηση-ιδιωτικοποίηση των λιμένων.
Όσον αφορά στο θέμα του port community system που απασχολεί έντονα την Επιμελητηριακή κοινότητα του Πειραιά αλλά και τους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων διευκρίνισε ότι απαιτείται η διαμόρφωση συγκεκριμένων προδιαγραφών κάτω από ενιαίο σχεδιασμό υπό τον έλεγχο του ΥΝΝΠ που θα συζητηθούν με τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου όπως αποκάλυψε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
Ως προς το αίτημα για «ανοικτά αγκυροβόλια» από φορτηγά πλοία αλλά και κρουαζιερόπλοια ο υπουργός υπενθύμισε ότι η CLIA συνεχάρη το ΥΝΝΠ για τους χειρισμούς εξυπηρέτησης ανενεργών κρουαζιερόπλοιων ως προς τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα, καύσιμα και άλλα υλικά εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εν λόγω ενέργειες θα πιστωθούν θετικά από τις εταιρίες των κρουαζιερόπλοιων.
Όσον αφορά στο θαλάσσιο τουρισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το yachting ο υπουργός αναφέρθηκε στο υπό εξέταση θέμα μείωσης του ΦΠΑ στο πλαίσιο μιας νέας δέσμης μέτρων που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο για την στήριξη των κλάδων της οικονομίας στους οποίους ενυπάρχει και ο θαλάσσιος τουρισμός.
Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στα γενικότερα μέτρα στήριξης των ναυτικών και των επιχειρήσεων ενώ προανήγγειλε και τη σχηματοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την νησιωτική πολιτική απαλλαγμένου από τα προβλήματα, από τις πολύ-επικαλύψεις και διασπάσεις προηγούμενων εγχειρημάτων που δεν απέδωσαν τα ζητούμενα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter