Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ακτοπλοΐα: Μέτρα για τον COVID-19

0επιβατες

Μέτρα για την μη διασπορά του κορωνοϊού στα πλοία της ακτοπλοΐας φαίνεται πως έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το σχέδιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καλοκαιρινή περίοδο, τόσο για τις μετακινήσεις των νησιωτών, όσο και κυρίως για την τουριστική περίοδο, απεστάλη σήμερα στις ακτοπλοϊκές εταιρίες, προκειμένου να διατυπώσουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, ενώ πέραν των οδηγιών περιλαμβάνει γραφήματα, εικόνες, ακόμη και φόρμες προς συμπλήρωση στα ελληνικά και τα αγγλικά, αποδεικνύοντας το βάθος της δουλειάς που έγινε.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον οδηγό, που αριθμεί 21 σελίδες, αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες επιβατηγών της ακτοπλοΐας :
Συμβατικά επιβατηγά της ακτοπλοΐας
Ταχύπλοα επιβατηγά της ακτοπλοΐας
Οι οδηγίες αφορούν ακόμη και τις διαδικασίες πριν την επιβίβαση στο πλοίο, όπως η διαδικασία έκδοσης εισιτηρίων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, «Σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους να τηρείται η απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρων και υποχρεωτική χρήση υφασμάτινης μάσκας. Τα μέλη του πληρώματος θα ελέγχουν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης σε όλους τους χώρους.
Θα πρέπει να υπάρχει ειδική επιδαπέδια σήμανση σε όλα τα πιθανά σημεία συγχρωτισμού επιβατών όπως reception, εξυπηρέτηση επιβατών σε μπαρ, εστιατόρια, σημεία πώλησης/καταστήματα, κοινόχρηστες τουαλέτες ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις των 1,5 μέτρων.
Για την προστασία των μελών του πληρώματος συνιστάται η τοποθέτηση προστατευτικού διαχωριστικού στις reception και εξυπηρέτηση επιβατών σε μπαρ και εστιατόρια.
Στις κοινόχρηστες τουαλέτες θα εισέρχεται ο ελάχιστος αριθμός επιβατών ώστε να τηρείται η απαιτούμενη κοινωνική απόσταση των 1,5 μέτρων μεταξύ των επιβατών.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι 40%. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας».
Αριθμός επιβατών
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία δεν διαθέτουν καμπίνες για τους επιβάτες είναι ίσος με 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία διαθέτουν καμπίνες σε επιβάτες είναι ίσος με 55% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους.
Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να τηρείται η αρχή ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κάθισμα κενό προς όλες τα κατευθύνσεις και ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.
Στις καμπίνες θα τηρείται η αναλογία 1 επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Θα πρέπει η καμπίνα να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών στα ταχύπλοα επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στους χώρους της οικονομικής και στους χώρους της διακεκριμένης θέσης είναι ίσος με 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να τηρείται η αρχή ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κάθισμα κενό προς όλες τα κατευθύνσεις και ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.
Μέσα ατομικής προστασίας για επιβάτες και πλήρωμα
Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινη) για όλη τη διάρκεια παραμονής των επιβατών και του πληρώματος σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και να διανεμηθούν σε όλα τα μέλη του πληρώματος μαζί με τις οδηγίες για την ορθή χρήση τους. Πληροφορίες για τα μέσα ατομικής προστασίας για τα μέλη του πληρώματος ανάλογα και με τα καθήκοντα τους επί του πλοίου και την ορθή χρήση τους παρουσιάζονται στο Παράρτημα 3.
Θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες στους επιβάτες σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τη σωστή χρήση της μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων αναρτημένα σε εμφανείς χώρους των πλοίων και/ή προβολή ενημερωτικών σποτ και/ή ηχητικών μηνυμάτων.
Αερισμός και κλιματισμός
Μηχανικός αερισμός
Σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου (το πλοίο λειτουργεί μόνο για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας) θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μην σταματάει καθόλου. Κατά την διάρκεια που είναι άδειο θα πρέπει να λειτουργεί το σύστημα αερισμού αλλά σε μειωμένη ταχύτητα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μειώνεται η παροχή του αέρα δύο ώρες μετά την εκκένωση του πλοίου και να ξανά αυξάνεται η ροή του αέρα στην ονομαστική παροχή δύο ώρες πριν την λειτουργία του πλοίου.
Ο εξαερισμός των αποχωρητηρίων θα πρέπει να λειτουργεί μόνιμα.
Ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα στους χώρους θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος.
Φυσικός αερισμός
Τα εξωτερικά παράθυρα και οι πόρτες του πλοίου θα πρέπει να ανοίγονται για περισσότερο χρόνο από ότι συνηθίζεται.
Στην περίπτωση που τα αποχωρητήρια έχουν αυτόνομο σύστημα εξαερισμού (π.χ. με ανεμιστήρα, ή απλός αεραγωγό) τότε θα πρέπει να αποφεύγεται το άνοιγμα των παραθύρων των αποχωρητηρίων. Στην περίπτωση που υπάρχουν μόνο παράθυρα για τον εξαερισμό των αποχωρητηρίων θα πρέπει να ανοίγονται συγχρόνως και άλλα παράθυρα σε διπλανούς χώρους.
Θέρμανση-Ψύξη-Κλιματισμός
Η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα θα πρέπει να ρυθμίζονται όπως συνήθως για την επίτευξη θερμικής άνεσης. Στην περίπτωση που η κεντρική μονάδα διαχείρισης αέρα έχει διατάξεις για την ανάκτηση αέρα (όπως εναλλάκτες θερμότητας με ρότορα και εναλλάκτες θερμότητας αντίθετης ροής), θα πρέπει αυτά να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να συντηρούνται σωστά. Θα πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά και να επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει διαφορά πίεσης μεταξύ του εισερχόμενου αέρα και του εξερχόμενου. Στην περίπτωση που λειτουργούν σωστά, οι διαρροές μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα θα είναι μικρές. Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία διαρροής θα πρέπει οι διατάξεις αυτές να παρακάμπτονται.
Η κεντρική ανακυκλοφορία του αέρα θα πρέπει να διακοπεί έστω και αν το σύστημα δεν είναι μπορεί να ικανοποιήσει τις θερμικές ανάγκες του πλοίου χωρίς ανακυκλοφορία.
Η ανακυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο (ανακυκλοφορία του αέρα μέσα σε ένα δωμάτιο) θα πρέπει να αποφεύγεται για να μην δημιουργεί επανααιώρηση σωματιδίων. Παραδείγματα συσκευών που δημιουργούν ανακυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο είναι τα fan coils (είτε οροφής, είτε επιδαπέδια) και τα οικιακά κλιματιστικά (τύπου split). Στην περίπτωση που η θέρμανση/ψύξη του χώρου εξαρτάται από αυτές τις συσκευές (δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση/ψύξη αέρα) και η χρήση τους δεν μπορεί να αποφευχθεί θα πρέπει οι ανεμιστήρες των συσκευών αυτών να λειτουργούν συνεχόμενα.
Στο ΦΕΚ
Στο μεταξύ στο ΦΕΚ 1690/Β/4.5.20 δημοσιεύθηκε η ΥΑ 2252.1-19/24568/2020 «Χορήγηση προκαταβολής μισθωμάτων για τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας».

Με πληροφορίες από το money-tourism.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter