Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πλακιωτάκης: Επεξεργαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο πραγματικής στήριξης της ακτοπλοΐας

0plakiwtakis3

«Βρισκόμαστε σε επαφή με εκπροσώπους της ακτοπλοΐας και των νησιών και θα υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα λειτουργίας στα πλοία ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Αναφερόμενος στο σχεδιασμό για την ακτοπλοΐα, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «είμαστε σε συνεργασία και με τους θεσμικούς φορείς της ακτοπλοΐας αλλά και των εκπροσώπων των νησιών».
«Καταλαβαίνετε ότι η λήψη μέτρων που αφορούν τη νησιωτική Ελλάδα και ευρύτερα την ακτοπλοΐα έχουν σχέση και με την κατάσταση των υγειονομικών υποδομών στα νησιά οπότε πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ιδιαίτερα προς τους κατοίκους των μικρών νησιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι «προβλέπεται, σε μια δεύτερη φάση, η ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων για τα νησιά λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι η ακτοπλοΐα πχ έχει άμεση σχέση και με τον τουρισμό».
«Προφανώς και θα υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των πλοίων, πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένο αριθμό ατόμων όπως για παράδειγμα στις καμπίνες θα μπορεί να φιλοξενείται μόνο ένα άτομο, εκτός αν μιλάμε για οικογένειες που θα μπορούν να φιλοξενούνται 4 άτομα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Παράλληλα ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας ώστε να αποφύγουμε και στα πλοία το συνωστισμό».
Ερωτηθείς αν προβλέπεται κρατική ενίσχυση για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ανέφερε ότι «ήδη οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτές γίνονται αποδέκτες των ευρύτερων ευεργετικών διατάξεων της κυβέρνησης, δηλαδή και για τις επιχειρήσεις υπάρχει αναστολή πληρωμών, φόρων και εισφορών».
Ο κ. Πλακιωτάκης διευκρίνισε ότι «οι ναυτικοί οι οποίοι εργάζονται στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις εφόσον οι εταιρείες διατηρούν ανοιχτά τα ναυτολόγιά τους και αυτοί γίνονται αποδέκτες των 800€».
«Μάλιστα σε μια ΠΝΠ που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση για να μπορούν περισσότεροι ναυτικοί μας να απολαύσουν το συγκεκριμένο προνόμιο», δήλωσε ο υπουργός.
«Και βέβαια αυτό που καταφέραμε, και είμαστε από τους πρώτους κλάδους που το επιτύχαμε, ήταν η άμεση χρηματοδότηση και στήριξη της ακτοπλοΐας με 15 εκ. διότι η ακτοπλοΐα επιτελεί εθνικό έργο αφού εξασφαλίζει την εδαφική συνέχεια μεταξύ της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδος», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε πως «ήδη τρέχουν οι συγκεκριμένες συμβάσεις». «Φανταστείτε ότι αυτό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα ήταν ολόκληρο το ακτοπλοϊκό δίκτυο ως οιονεί άγονη γραμμή. Ήταν μια πολύ δύσκολη εξίσωση, καταφέραμε όμως και ήδη τρέχει η συγκεκριμένη χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ευελπιστούμε όσο περνάει ο καιρός και όσο ανοίγει η τουριστική νησιωτική Ελλάδα να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε ακόμα περισσότερο την ακτοπλοΐα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας τονίζοντας παράλληλα «ότι σε κάθε περίπτωση τα βήματα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά, θα πρέπει όλοι να λάβουμε τα μέτρα ασφαλείας τόσο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες όσο και οι επιβάτες».
«Ήδη επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στήριξης της ακτοπλοΐας μας από ευρωπαϊκούς πλέον πόρους. ...Επεξεργαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο πραγματικής στήριξης της ακτοπλοϊας από εθνικούς πόρους που ήδη τρέχουν, και από ευρωπαϊκούς πόρους έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ακτοπλοϊκές εταιρείες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τον επαναπατρισμό ναυτικών που παραμένουν στα πλοία λόγω της πανδημίας, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Είναι ένα υπαρκτό ζήτημα που αφορά την παγκόσμια ναυτιλία. Πρόσφατα έστειλα επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένο τρόπο και με παγκόσμια πρωτόκολλα το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά αυτό είναι ένα θέμα που έχει σχέση και με την λειτουργία ευρύτερα των αεροπορικών εταιρειών. Η ΕΕ είναι στην κατεύθυνση κοινών πρωτοκόλλων, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πιέζουμε ώστε να βρεθεί λύση».
Ερωτηθείς αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν μεταναστευτικές ροές λόγω της βελτίωσης του καιρού, δήλωσε: «Το Λιμενικό Σώμα δεν έχει χαλαρώσει και δεν έχει εφησυχάσει ούτε λεπτό. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας στον ύψιστο βαθμό, με αυξημένα μέσα, με αυξημένο προσωπικό και με αυξημένες περιπολίες. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε συμμάχους τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τις δυνάμεις της Frontex. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με αποφασιστικό τρόπο έχουν αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε προκλήσεις από την Τουρκία, και θα συνεχίσουν να το κάνουν, προστατεύοντας τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα ελληνικά σύνορα».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter