Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μάχη με τον χρόνο και με την φωτιά στο «Ελ. Βενιζέλος»

eleftheriosvenizelos

Είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ξεκάθαρο πως η επιτυχή κατάληξη του αυτχήματος που σημειώθηκε στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, οφείλεται στον Πλοίαρχο, τους Αξιωματικούς και το πλήρωμα του σκάφους που χειρίσθηκε υποδειγματικά την κρίση χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Οι χειρισμοί τους από την πρώτη κιόλας στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαία στο γκαράζ του πλοίου μέχρι και την στιγμή που το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά είναι για σεμινάριο. Φυσικά σε αυτό συνέβαλαν και οι άριστες καιρικές συνθήκες οι οποίες ωστόσο απλά κατέστησαν τις ενέργειες του πληρώματος αποτελεσματικές.

Η πραγματική περιπέτεια λοιπόν, όπως δείχνουν τα πράγματα, ξεκίνησε για το «Ελ. Βενιζέλος» μετά τον κατάπλου του στο λιμάνι του Πειραιά.

Μέχρι αυτή την ώρα η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο πλοίο συνεχίζουν και αυτές να προσπαθούν να βρουν λύσεις μιας και αφενός το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εστία της πυρκαιάς δεν είναι προσβάσιμο καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει ότι βρει μπροστά της αφετέρου η εμπειρία που διαθέτει η πυροσβεστική σε ανάλογα περιστατικά είναι μικρή.

Στο σημείο αυτό οφείλει κανείς να υπογραμμίσει την καθοριστική συμβολή των ανθρώπων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και ιδιαίτερα του Υπεύθυνου Ασφαλείας του λιμανιού, Ναυάρχου ΛΣ (ε.α.) Γιώργου Σαρηγιάννη ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή έσπευσε με την εμπειρία του και τα μέσα που διαθέτει ο ΟΛΠ να στηρίξει και να υποβοηθήσει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαιάς.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι το ότι ουδείς από τους άμεσα εμπλεκομένους δεν θεώρησε αναγκαίο να αναφερθεί στην καθοριστική συμβολή τόσο του ΟΛΠ, όσο και του κ. Σαρηγιάννη στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαιάς, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως όλοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν ήδη υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Επίσης ένα άλλο σημείο στο όλο θέμα που και αυτό προκαλεί εντύπωση είναι η επικρίσεις που δέχθηκε ο ΟΛΠ, ενώ ο ίδιος ουδέποτε έθεσε θέμα, για την μεταφορά του «Ελ. Βενιζέλος» στην επισκευαστική ζώνη καθώς το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα είναι λειτουγικό για την κρουαζιέρα.

Ο ΟΛΠ σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheSeaNation, κατανοεί ότι καθώς η φωτιά δεν έχει ελεγχθεί ακόμη κάθε προοπτική μετακίνησης του πλοίου είναι ανεδαφική, ωστόσο εφόσον οι προβλέψεις που θέλουν την φωτιά να τίθεται υπο έλεγχο σύντομα επιβεβαιώθουν, τότε η μεταφορά του σε άλλο ασφαλές σημείο του λιμανιού είναι επιβεβλημένη για δύο βασικούς λόγους :

- Πρώτον, διότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα το πλοίο είναι εντός του αστικού ιστού με κατοικίες αλλά και άλλες εγκατάστασεις όπως π.χ. η Σχολή Λιμενοφυλάκών, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αυξημένη επικινδυνότητα.

-   Δεύτερον διότι, όπως προαναφέρθηκε, από την Δευτέρα το πρωί θα αρχίσουν να καταφθάνουν αρκετά κρουαζιερόπλοια τα οποία θα πρέπει να προσδέσουν στο ίδιο σημείο στο οποίο βρίσκεται το νέο τέρμιναλ κρουζιέρας στην Πύλη 12.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter