Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ν. Σαντορινιός προς ΠΕΠΕΝ: “Χωρίς εσάς δε θα μπορούσε η ελληνική Ναυτιλία να είναι κορυφαία στον κόσμο και να εξυπηρετούνται τα νησιά μας”

009 Σαντορινιός

Ως προσκεκλημένος βρέθηκε, χθες , ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε τους Ναυτικούς ως τον ακρογωνιαίο λίθο της Ναυτιλίας. Σχολιάζοντας δε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, ανέφερε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα της ναυτιλίας και των εργαζομένων σε αυτή, είναι ζητήματα που η δική μας Κυβέρνηση κληρονόμησε και τάχθηκε άμεσα στο σκοπό της επίλυσής τους.

«Κληρονομήσαμε ένα ΝΑΤ πλήρως προβληματικό κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των ενεργών ναυτεργατών σε 15.000. Ένα τέτοιο ΝΑΤ, συνέβαλε στην ανάγκη αλλαγής του συνόλου του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ωστόσο, παρά τα όποια προβλήματα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος των ναυτικών, σε συνεργασία με την ΠΝΟ, συζητά ήδη προτάσεις για τη βελτιστοποίηση των συντάξεων των ναυτικών».

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός σχολίασε πως όσα θετικά αναφέρθηκαν, από τον Προέδρο της ΠΕΠΕΝ, συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από διάλογο με τους ναυτικούς. Κατά μια έννοια λοιπόν, το δεύτερο κομμάτι της ομιλίας του Προέδρου της ΠΕΠΕΝ, θα μπορούσε να είναι μέρος της ομιλίας και της πολιτικής ηγεσίας, είπε.

«Μέσα σε αυτό το διάστημα θεσμοθετήθηκε, με δική μας πρωτοβουλία, το αυτονόητο: η συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΕΠΕΝ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση των έργων στα Λιμάνια της χώρας, που εσείς χρησιμοποιείτε και γνωρίζετε εξαιρετικά καλά.

Ενώ, αναφορικά με την ενίσχυση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, εμείς είμασταν αυτοί που αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των ναυτοδιδασκάλων, αυξήσαμε, φέτος, κατά 200 τον αριθμό των σπουδαστών ΑΕΝ, επαναφέραμε τη δωρεάν σίτιση των σπουδαστών με 1,2 εκ € από το ΠΔΕ του Υπουργείου, ενώ μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αναβαθμίζουμε την υλικοτεχνική υποδομή των Σχολών.

Τέλος, ο Νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας, που πρόσφατα ψηφίστηκε, έχει πολλές ευεργετικές διατάξεις στην κατεύθυνση της προστασίας του επαγγέλματος του Ναυτικού».

Κλείνοντας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ευχήθηκε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και υγεία στα μέλη της Ένωσης. «Διερμηνεύοντας το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι οι πόρτες του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτές για ένα εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο μαζί σας. Χωρίς εσάς δε θα μπορούσε η ελληνική Ναυτιλία να είναι κορυφαία στον κόσμο και να εξυπηρετούνται τα νησιά μας».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter