Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκτός Αδριατικής μένουν οι Minoan Lines

Cruise Europa

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην ακτοπλοΐα από τη μία πλευρά οι κινήσεις στις οποίες προχωρεί το τελευταίο διάστημα ο ιταλικός όμιλος Grimaldi και από την άλλη η έντονα ανοδική κίνηση των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων. Πρόκειται για εξελίξεις που συντελούνται παράλληλα και που μπορεί να οδηγήσουν στο εγγύς μέλλον στην αναδιάταξη του ακτοπλοϊκού χάρτη στη χώρα μας.
Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τον όμιλο Grimaldi αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφασή του να αποσύρει από τις διεθνείς γραμμές της Αδριατικής τη Minoan Lines, όπου η εταιρεία έχει παρουσία από το 1981 οπότε δρομολόγησε το πρώτο πλοίο στη γραμμή Πάτρα - Αγκόνα.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Νάπολη, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, και έγραψε σχετικά η «Ν», ο όμιλος Grimaldi ξεκίνησε μία νέα γραμμή που θα συνδέει τη Βενετία με την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα. Αυτό όμως που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν ότι τη γραμμή αυτή θα την εξυπηρετούν τα πλοία Cruise Europa και Cruise Olympia τα οποία θα τα διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία Grimaldi Euromed SpA, θυγατρική του Grimaldi Group, αντί της Minoan Lines, η οποία τα είχε ναυλώσει στο πλαίσιο μιας εσωτερικής κατανομής του στόλου του ομίλου. Τώρα τα δύο πλοία περνάνε και πάλι στον έλεγχο της Euromed με αποτέλεσμα η Minoan Lines να μένει εκτός Αδριατικής.
Η ηρακλειώτικη εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της στο Χ.Α. ανέφερε ότι «κατά την 01/01/2017 ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις ναύλωσης των πλοίων Cruise Europa και Cruise Olympia, τα οποία δραστηριοποιούνταν στη γραμμή της Αδριατικής (Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Αγκόνα-Τεργέστη). Οι Μινωικές Γραμμές ΜΙΝΟΑ συνεχίζουν τη δραστηριοποίησή τους στην αγορά της Αδριατικής, έχοντας αναλάβει από την 01/01/2017 τη γενική πρακτόρευση στην Ελλάδα των εν λόγω πλοίων που εκτελούν τακτικά δρομολόγια στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Αγκόνα-Βενετία».
Η εξέλιξη αυτή «αποκόπτει» προς το παρόν τις Μινωικές από τις διεθνείς αγορές, ενώ της αποστερούν έσοδα ύψους 104 εκατ. ευρώ (έσοδα από Αδριατική το 2015) περίπου σε ένα σύνολο τζίρου περί τα 150 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία ουσιαστικά θα διαχειρίζεται δυο πλοία στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο (Knossos Palace και Festos Palace). Η Minoan, σημειώνουν με νόημα στη «Ν» κύκλοι της εταιρείας, έχει στον στόλο της τέσσερα πλοία, τα Festos palace, Knossos Palace και τα Europa Palace και Olympia Palace. Τα δύο τελευταία είναι ναυλωμένα στον όμιλο Grimaldi. Επίσης διαθέτει και το 48,4% της Hellenic Seaways και είναι έτοιμη να διατυπώσει πρόταση για την εξαγορά και του ποσοστού που κατέχει στην HSW η Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η Minoan θα έχει βελτιωμένη κερδοφορία από την εξέλιξη αυτή και συνυπολογίζοντας ότι μπορεί το 2017 να είναι έτος αυξημένων τιμών στα ναυτιλιακά καύσιμα, θα είναι ίσως η μοναδική κερδοφόρα εταιρεία της ακτοπλοΐας.
Μένει λοιπόν να φανεί πόσο o ιταλικός όμιλος ενδιαφέρεται να συνεχίζει να είναι παρών και στην ελληνική ακτοπλοΐα. Τελικά είναι αγοραστής ή πωλητής ο όμιλος Grimaldi, σημείωναν στη «Ν» κύκλοι της ακτοπλοΐας, υπονοώντας ότι μπορεί στο μέλλον να θέλει να απεμπλακεί εντελώς από τη Minoan Lines. Πολλά, πάντως, θα φανούν το αμέσως επόμενο διάστημα όπου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς του ποσοστού μετοχών που έχει στη Hellenic Seaways. Κριτήριο μελλοντικών εξελίξεων είναι αν θα τελεσφορήσει σε αυτή τη φάση η διαγωνιστική διαδικασία, κάτι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος του τιμήματος που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι, στους οποίους εκτός του ομίλου Grimaldi και της Minoan Lines περιλαμβάνεται και ο όμιλος Attica ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι η Minoan Lines αποτιμά τη λογιστική αξία της HSW στο 0,92 ευρώ ανά μετοχή (η HSW έχει 77.615.000 μετοχές), ενώ για να φθάσει από το 33,35% στο 48% κατέβαλε σε μικρομετόχους πάνω από 30 εκατ. ευρώ ή περίπου 2,7 ευρώ ανά μετοχή κατά μέσο όρο.
Στόχος η κυριαρχία
H «στροφή» της Minoan Lines προς το εσωτερικό δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς ο ιταλικός όμιλος έχει πετύχει τον αντικειμενικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από την κυριαρχία στις γραμμές της Αδριατικής. Τα νέα δρομολόγια του ομίλου Grimaldi έρχονται να συμπληρώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει ο όμιλος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, και με τα πλοία Eurocargo Trieste και Eurocargo Patrasso, τα οποία τρεις φορές την εβδομάδα μεταφέρουν αποκλειστικά φορτηγά οχήματα, συνδέοντας τη Βενετία, την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα. Επίσης ο όμιλος συνδέει το Μπρίντιζι με την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα και την Αγκόνα με την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα καθημερινά. Τέλος, το Grimaldi Group προσφέρει και μία σύνδεση αποκλειστικά με οχηματαγωγά πλοία μεταξύ Ραβένα - Μπάρι και Πάτρα τρεις φορές την εβδομάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter