Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Θύελλα» κινητοποιήσεων προαναγγέλλει η ΠΕΝΕΝ – 48ωρη απεργία στις 2/11

apergia pno 33

Πανελλαδική 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού , για τις 2/3 Νοεμβρίου 2015. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ ενημερώνει την κοινή γνώμη, το επιβατηγό κοινό, τους φορείς των χερσαίων μεταφορών που διακινούν τα εμπορεύματά τους με τα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία, τους νησιώτες, τους παραγωγούς και γενικότερα τους χρήστες των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ότι με ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στις 20/10/2015 αποφασίστηκε 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική αυτή να συνεχισθεί και να κλιμακωθεί εάν και εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Επίσης ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί για την συμμετοχή του κλάδου μας στην 24ωρη Πανεργατική Πανελλαδική απεργία στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα οι Ναυτεργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολιτική – κυβερνητική επέλαση ενάντια στα εργασιακά – κοινωνικά – και ασφαλιστικά τους δικαιώματα όπως είναι η διάλυση του ΝΑΤ, του ΚΕΑΝ και των υπόλοιπων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, της μείωσης των Ναυτεργατών στην Ακτοπλοΐα, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καθώς για το σύνολο των εργασιακών και κοινωνικών τους κατακτήσεων.

Το τρίτο μνημόνιο που συμφώνησε το παλιό μνημονιακό μπλοκ (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι) μαζί με το νέο (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) οδηγεί την χώρα, τον λαό και τους εργαζόμενους στην φτώχεια, την εξαθλίωση και μετατρέπει την κυβέρνηση σε αποικιακή διοίκηση των τοκογλύφων δανειστών.

Ο πόλεμος του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου (κυβέρνηση – κουαρτέτο – μεγάλο κεφάλαιο) ενάντια στον λαό θα κριθεί στους δρόμους και στον αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα και θα είναι νικηφόρος για το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Η άρνηση και η απόλυτη αδιαλλαξία της κυβέρνησης μας επιβάλει το καθήκον να υπερασπισθούμε με πολύμορφους αλλά και απεργιακούς αγώνες την επίθεση κυβέρνησης – δανειστών – εφοπλιστών που από κοινού επιδιώκουν την συντριβή των δικαιωμάτων μας.

Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση όλων των φορέων καταγράφουμε στην συνέχεια το αυτοτελές πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΠΕΝΕΝ όπως αυτό αποφασίστηκε στην ετήσια Γενική Συνέλευσή μας στις 21/10/2015 και ακολούθως στο εξώδικο που εστάλη στους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης και τις αντίστοιχες εφοπλιστικές ενώσεις.

Με τις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις μας διεκδικούμε:

• Επαναφορά των οργανικών συνθέσεων στα πλαίσια του Π.Δ 177/74 σε όλα τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία, κατάργηση των νόμων 4150/2013 και 4256/2014.
• Διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ - ΚΕΑΝ – Ταμείων Πρόνοιας – Οίκου Ναύτη και επαναφορά των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων στην προ μνημονίων περίοδο, όπως και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του αυτόνομου φορέα του Οίκου Ναύτη.
• Κατάργηση των νόμων Κατσέλη – Μουσουρούλη για την απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία.
• Υιοθέτηση των προτάσεών μας για την πάταξη της απλήρωτης ναυτικής εργασίας
• Μη ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ – ΟΛΘ και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας. Λιμάνι 100% στο δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
• Υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
• Λήψη άμεσων μέτρων για την απορρόφηση όλων των ανέργων, την ουσιαστική τους προστασία με την αύξηση του χρόνου επιδότησης και των επιδομάτων ανεργίας.
• Ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ.
• Κατάργηση του αποικιοκρατικού νόμου 2687/53 της φοροασυλίας των εφοπλιστών και όλων των εγκριτικών πράξεων στην ποντοπόρο ναυτιλία.
• Επαναφορά του ειδικού τρόπου φορολογίας των Ναυτικών.
• Διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης με την ένταξη στο ΝΑΤ των αλλοδαπών ναυτικών που εργάζονται στα υπό ελληνική σημαία πλοία καθώς και σε αυτά της ελληνόκτητης ναυτιλίας που είναι οι εταιρίες τους εγκατεστημένες στην χώρα μας.
• Εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της ναυτικής νομοθεσίας και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με βάση τον νόμο 1264/82.
• Ενώνουμε την φωνή του αγώνα και τις διεκδικήσεις μας με όλο το εργατικό κίνημα παλεύοντας για την κατάργηση των παλαιών και νέων μνημονίων και των καταστροφικών συνεπειών που αυτά διαμόρφωσαν για τον λαό και τους εργαζόμενους».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter