Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Καλαί-Μυτιλήνη σημειώσατε «Χ»- Αποφεύχθηκε κατάληψη του Blue Star 1

Blue Star1

«Γιουρούσι» για την κατάληψη του Blue Star 1 επεχείρησαν μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατ' αντιστοιχία με το γεγονός που είχε συμβεί και στο Γαλλικό λιμάνι του Καλαί προ μηνών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας αντιμετωπίστηκε η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του Blue Star 1 από περίπου 1.000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο πλοίο φωνάζοντας «Αθήνα- Αθήνα». Όπως και στην περίπτωση του Ε/Γ-Ο/Γ στο Καλαί η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν το πλήρωμα έκλεισε τους καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό έμειναν προσωρινά έξω από το πλοίο, μαζί με τους μετανάστες.
Το περιστατικό συνέβη με φόντο την εδώ παρουσία του α' αντιπρόεδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και του Επίτροπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι οποίοι συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επισκέπτονται την Κω. Εκεί έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Κω, καθώς και τους εκπροσώπους των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του νησιού. Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί για την προσφυγική κρίση.
Χθες αξίζει να σημειωθεί ότι επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Frontex στο Υπουργείο Ναυτιλίας, πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, τον οποίο συνόδευε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τα μέλη της Επιτροπής. Παρευρέθησαν επίσης, o εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, κ. Fabrice Leggeri, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο (E.A.S.O.), κ. Robert Visser και ο Διευθυντής της Europol, κ. Rob Wainwright.Από ελληνικής πλευράς παρευρέθησαν oι, κ. Χρήστος Ζώης Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας , Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Αθανασόπουλος Αθανάσιος αρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.-ΑΚΤ., κ. Αντώνης Μανιτάκης Υπουργός Εσωτερικών, κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη , κ. Ιωάννης Μουζάλας Αναπληρωτής Υπουργός σε θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πτέραρχος ε.α κ.Γιάγκος Ιωάννης Υπουργός Άμυνας και Αντιναύαρχος κ. Αποστολάκης Ευάγγελος αρχηγός του Π.Ν.. Ο Αντιπρόεδρος της επιτροπής, κ. Timmermans, στην συνάντηση που ακλούθησε, τόνισε της δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα σε σχέση με τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών στα θαλάσσια σύνορά της και επισήμανε πως η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να συνδράμει άμεσα οικονομικά στην διαχείριση του προβλήματος το οποίο όπως είπε, είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό.
Χρήστος Ζώης: Τιτάνιες οι προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος
«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και να αναδείξω την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.» Τούτο νέφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης, στην κοινή συνέντευξη τύπου, στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για το προσφυγικό και τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του, που έλαβε η κυβέρνηση.
Ο Υπουργός επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρεί το Λ.Σ. –ΕΛ.-ΑΚΤ. και τόνισε πως «η οικονομική κρίση περιορίζει ακόμα περισσότερο τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεση μας.»
Τόνισε πως «Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου οι κατευθύνσεις - οδηγίες, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και της Πρωθυπουργού ήταν να ασχοληθούμε με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, θέτοντάς τα ως πρώτο θέμα στη λίστα προτεραιοτήτων μας.»
Ανέφερε στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος λέγοντας, πως κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2014 οι συλλήψεις που έγιναν από το Λ.Σ. ΕΛ.–ΑΚΤ. ανήλθαν σε 17.500 ενώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015 οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 230. 000, ενώ μόνο το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 157.000.
Επίσης εξήγησε το πως οι πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία, δείχνοντας και σχετική εικόνα από σκάφη έτοιμα να αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, όπου σε συνεχή ροή 10 – 12 σκαφών στη γραμμή αναχώρησης, με μικρά χρονικά διαστήματα φτάνουν στις ακτές των νησιών μας.
Αναφέρθηκε και στο τραγικό συμβάν του περασμένου Σαββάτου στη Σύμη, το οποίο είπε «Δεν μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα του Λιμενικού Σώματος και της πατρίδας μας, ένα ατυχές περιστατικό, δεδομένου ότι το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει μόνο το 2015, 50.000 ανθρώπους μέσα από τη θάλασσα.»
«Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ίσως, ούτε μόνο ευρωπαϊκό, αλλά θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί όλη η διεθνής κοινότητα.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter