Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ακτοπλοΐα: «Βουτιά» κρατήσεων 40% τον Ιούλιο

epivatiki kinisi aktoploia 112

Μείωση 40% εμφάνισαν - σε σχέση με πέρσι - οι κρατήσεις Ιουλίου στο σύνολο των ακτοπλοϊκών γραμμών, επηρεαζόμενες από τις πολιτικές – οικονομικές «αναταράξεις» στη χώρα. Ειδικότερα, οι απώλειες του κλάδου το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ξεπέρασαν τις 100.000 κρατήσεις καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες κατέγραφαν μείωση άνω των 10.000 επιβατών την ημέρα σε σύγκριση με πέρυσι.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι κρατήσεις φαίνεται πως αναθερμάνθηκαν και στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Παρόλα αυτά, οι απώλειες του Ιουλίου, θεωρούνται πρακτικά αδύνατο να αναπληρωθούν τη φετινή χρονιά.

Αυτό, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, θα εξανεμίσει πρακτικά την αύξηση επιβατών κατά 5% που καταγράφηκε πέρυσι στον χώρο της ακτοπλοΐας.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, οι επιδόσεις του κλάδου είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2013.

Αναφορικά με τις γραμμές της Κρήτης, τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος επιδείνωσαν την ήδη καθοδική πορεία των κρατήσεων, καθώς για το α' εξάμηνο, καταγράφεται πτώση 10-12% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στις πρώτες 22 μέρες του Ιουλίου η βουτιά έγινε μεγαλύτερη φθάνοντας στο -25%, σύμφωνα με στελέχη του χώρου.

Στα Δωδεκάνησα η επιβατική κίνηση κινούνταν ανοδικά 7% σε σύγκριση με πέρυσι το α' εξάμηνο αλλά τον Ιούλιο έχει γυρίσει σε αρνητικό έδαφος καταγράφοντας πτώση 15%.

Στελέχη κρατήσεων αναφέρουν χαρακτηριστικά την περίπτωση της γραμμής Σάμου-Ικαρίας όπου η κίνηση στο α' εξάμηνο ήταν αυξημένη 25% σε σχέση με πέρυσι. Τον Ιούλιο, όμως, η κίνηση πραγματοποίησε βουτιά φθάνοντας στο 15% αυτή την περίοδο.

Στις γραμμές των Κυκλάδων οι κρατήσεις ήταν αυξημένες 5% μέχρι τα τέλη Ιουνίου αλλά, ήδη, τον Ιούλιο σημειώνεται μείωση 10%.

Έκπληξη αποτέλεσε η γραμμή προς Χίο-Μυτιλήνη, όπου η επιβατική κίνηση εμφανίζεται σταθερά αυξημένη κατά 1% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που σύμφωνα με πηγές αποδίδεται στους μετανάστες, οι οποίοι φθάνουν με βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας και στη συνέχεια προωθούνται από τις Αρχές προς τον Πειραιά και την Αθήνα.

Σύμφωνα με παράγοντες ακτοπλοϊκών, τον τελευταίο μήνα διακινούνται με πλοία από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων προς τον Πειραιά περί τους 1.000 μετανάστες την ημέρα.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως αν διατηρηθεί αμείωτος ο ρυθμός άφιξης των μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά και τον Αύγουστο, ίσως απαιτηθεί ειδικό σχέδιο για τη μετακίνησή τους στον Πειραιά. Κι αυτό, εξηγούν, επειδή στο συγκεκριμένο διάστημα τα πλοία θα κινούνται με πληρότητες που θα αγγίζουν το 100% με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ικανός αριθμός κενών θέσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter