Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΠΕΝΕΝ: Όλοι στην 24ωρη απεργία στις 30/06

apergia pno 33

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία των Ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 30 Ιουνίου, απευθύνει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στην συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ στις 23/6/2015 αποφασίστηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία των Ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης.

Η πρόταση που κατέθεσε η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στην ίδια συνεδρίαση ήταν για 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης (εάν και εφόσον δεν επιλυθούν τα προβλήματα από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές).

Η απεργία αυτή γίνεται κάτω από το βάρος των οξυμένων Ναυτεργατικών προβλημάτων, της συνέχισης της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και των εφοπλιστών και της άρνησής τους να υλοποιήσουν βασικά αιτήματα του Ναυτεργατικού κόσμου τα οποία συνδέονται με την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας, την απλήρωτη ναυτική εργασία, την υπογραφή νέων ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις, τα ασφαλιστικά και εργασιακά προβλήματά μας στα οποία η κυβέρνηση κωφεύει και στην ουσία συντάσσεται με το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Το εργοδοτικό και κομματικό κατεστημένο της ΠΝΟ με την κινητοποίηση αυτή για άλλη μια φορά επιχείρησε να αφυδατώσει και να θέσει εκτός διεκδικητικού πλαισίου (σύμφωνα με το εξώδικο) τα σοβαρότερα προβλήματα από τα οποία εξαρτάται το παρόν και το μέλλον του Ναυτικού επαγγέλματος και η ίδια η επαγγελματική μας υπόσταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απουσία από τα αιτήματα της απασχόλησης στην ποντοπόρο ναυτιλία, η φοροασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, το καμποτάζ το οποίο οδήγησε στον εξοστρακισμό των θέσεων εργασίας από την κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία αλλά και μια σειρά εργασιακά προβλήματα που απασχολούν χιλιάδες Ναυτεργάτες στην επιβατηγό Ναυτιλία όπως είναι τα εξαντλητικά ωράρια, οι μειώσεις και περικοπές στις αποδοχές των Ναυτικών, η μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών αλλά και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Για όλα τα παραπάνω η γνωστή πλειοψηφία στην ΠΝΟ (εργοδοτικοί και κομματικοί συνδικαλιστές) δεν αναφέρουν το παραμικρό για να μη θίξουν τα αφεντικά τους και θέσουν στην παραμικρή αμφισβήτηση το σημερινό εφοπλιστόδουλο θεσμικό πλαίσιο.

Η ΠΕΝΕΝ κατέρχεται στην απεργιακή κινητοποίηση καλώντας τα μέλη της και όλους τους Ναυτεργάτες να συμπορευθούν μαζί της, με τους στόχους και τα αιτήματά της τα οποία αναλυτικά έχει επεξεργασθεί, παρουσιάσει, προβάλει και στην ουσία με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες έχει διαμορφώσει στις δεκάδες κινητοποιήσεις που έχει κάνει έως τώρα με τους άνεργους, τους απλήρωτους Ναυτικούς αλλά και μέσα στα καράβια με τις συσκέψεις που έχει πραγματοποιήσει με την συμμετοχή εκατοντάδων Ναυτεργατών σε πολλά λιμάνια της χώρας.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες αυτό το πλαίσιο να το στηρίξουν, να το υπερασπισθούν και να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωσή της.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

• Κατάργηση του ν.δ 2687/53 για την φοροασυλία των εφοπλιστών και τις συνθέσεις που έχουν διαμορφωθεί και στις οποίες μόνο ο Πλοίαρχος προβλέπεται να είναι έλληνας.
• Κατάργηση του καμποτάζ και του κοινοτικού κανονισμού 3577/92.
• Κατάργηση των πρόσφατων νόμων 4150/2013, 4256/2014.
• Κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τον περιορισμό στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία.
• Δημόσιος φορέας Ακτοπλοΐας με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
• Ουσιαστική προστασία των ανέργων με δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, κατάργηση επαχθών προϋποθέσεων, επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης.
• Αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, οι προσλήψεις και οι ναυτολογήσεις να γίνονται αποκλειστικά μέσω ΓΕΝΕ.
• Υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ικανοποίηση των θεσμικών – οικονομικών και κλαδικών αιτημάτων.
• Επαναφορά των συνταξιοδοτικών παροχών στα προ μνημονίου επίπεδα, όπως και η φορολόγηση των Ναυτικών.
• Επανασύσταση του Οίκου Ναύτη ως αποκλειστικού φορέα Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ναυτικών και των οικογενειών τους.
• Άμεση νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της απλήρωτης ναυτικής εργασίας.
• Εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και εκσυγχρονισμός της Ναυτικής νομοθεσίας.
• Αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την εφαρμογή των ωραρίων εργασίας και ανάπαυσης.
• Δημόσια λιμάνια 100% - με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στο πλαίσιο αυτών των διεκδικήσεων καλεί τον κλάδο και όλους τους Ναυτεργάτες να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία, να συμμετέχουν σε αυτήν αποφασιστικά και να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην επιτυχία της.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter