Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παρέμβαση για το «Norman Atlantic» από μερίδα ναυτεργατικών σωματείων

normhip on fire 1

Στο θέμα της τραγωδίας του Norman Atlantic αναφέρθηκαν νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ), η Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών. Οι διοικήσεις των ανωτέρω Ενώσεων σημείωσαν την αναγκαιότητα με βάση και τις τραγικές εξελίξεις του «Norman Atlantic», οι όποιες παρατηρήσεις επιθεωρήσεων που αφορούν σε προβλήματα αναφορικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα σωστικά, τις σημάνσεις και τους εφεδρικούς φωτισμούς, να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα και να τίθεται θέμα άμεσης συμμόρφωσης με απαγόρευση απόπλου του πλοίου.

Οι Ενώσεις έθεσαν ερωτήματα περί του ενδεχομένου μετασκευής του πλοίου και της αντιστοιχίας του αριθμού του πληρώματος προς τους επιβαίνοντες θέτοντας θέμα τήρησης οργανικών συνθέσεων, δηλαδή ενός θέματος που έχει θέσει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο).

Λόγο έκαναν και για τους κινδύνους που προκύπτουν από την κόπωση των πληρωμάτων δηλαδή επίσης ενός θέματος το οποί εξετάζεται διαρκώς και σε επίπεδο ΙΜΟ.
Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος οι ανωτέρω ενώσεις, ζήτησαν να γίνει πλήρης διερεύνηση των αιτιών σε συνάντηση με την αποτελεσματικότητα του συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και αυτόματης κατάσβεσης αλλά και την λειτουργικότητα των τμημάτων ασφαλείας του πλοίου που αποτρέπουν τη επέκταση της φωτιάς.

Επίσης τόνισαν ότι σε περίπτωση φλεγόμενου πλοίου πρώτος στόχος πρέπει να είναι η άμεση εγκατάλειψη του.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση επικρατούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις από τις οποίες ελλοχεύουν κίνδυνοι για την παγίδευση ανθρώπων σε χώρους τω πλοίων ή του κινδύνου σε περίπτωση πανικού να πέσουν ανοργάνωτα επιβάτες στη θάλασσα.

Στο σημείο αυτό έκαναν λόγο για «απαράδεκτη καθυστέρηση» στην εκκένωση του πλοίου θεωρώντας ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που εξελίχθηκε η τραγωδία.

Οι διοικήσεις των ανωτέρω σωματείων εστίασαν στο διαδικαστικό της επιχείρησης διασώσεων και της αξιοποίησης των μέσων από Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία θεωρώντας ότι οι αναφορές περί κακοκαιρίας δεν ευσταθούν καθώς μπορεί με έγκαιρη κι αποτελεσματική διακρατική συνεννόηση, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των σωστικών μέσων των εμπλεκομένων χωρών.

Όσον αφορά τη διαδικασία πυρόσβεσης οι εν λόγω ενώσεις σημείωσαν ότι προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δε δόθηκε εντολή να επιβιβαστούν στο φλεγόμενο πλοίο, ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες πυρόσβεσης, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει την επέκταση της τραγωδίας.

Επίσης επέρριψαν ευθύνες στις αρμόδιες αρχές για τους διενεργούμενους ελέγχους ενώ έθεσαν και σειρά προτάσεων που αφορούν στη βελτίωση της διαδικασίας έρευνας και διάσωσης την εκπαίδευση των πληρωμάτων και την αναβάθμιση συστημάτων που εμπλέκονται σε παγκόσμιο επίπεδο στην αναμετάδοση σημάτων κίνδυνου σε περιπτώσεις κρίσιμες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter