Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στην Ιταλία συγγενείς αγνοουμένων του Norman Atlantic

norman 12

Για τη νότια Ιταλία αναχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγγενείς αγνοουμένων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα και να αναζητήσουν οι ίδιοι τους δικούς τους ανθρώπους, με την ελπίδα ότι θα τους εντοπίσουν.

Η αναζήτηση των αγνοουμένων θα γίνει σε συνεργασία με τις ελληνικές προξενικές αρχές και την πλοιοκτήτρια εταιρία και με τη βοήθεια διερμηνέα και γιατρού, κυρίως στα νοσοκομεία της Ιταλίας όπου διακομίστηκαν επιβάτες του μοιραίου πλοίου.

Συνολικά έντεκα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς εκτιμάται ότι στο πλοίο βρίσκονταν και αρκετοί μετανάστες.

«Ενενήντα είναι οι αγνοούμενοι του Norman Atlantic, σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι, 18 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλάδας» τόνισε πριν λίγο το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Tg5, διευκρινίζοντας ότι «ίδια ονόματα μπορεί και να έχουν συμπεριληφθεί στις ιταλικές λίστες περισσότερες από μια φορές, με ελαφρώς διαφορετική γραφή».

Σύμφωνα με τις ιταλικές ανακοινώσεις, έχουν ταυτοποιηθεί δύο νεκροί έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic, ενώ δέκα Έλληνες φέρονται ως αγνοούμενοι. Ο Γιώργος Δούλης που είχε ανακοινωθεί ως ο πρώτος έλληνας νεκρός, θεωρείται πλέον αγνοούμενος από τις ιταλικές Αρχές.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ιταλία ενημέρωσαν τους συγγενείς ενός Έλληνα που φέρεται να είναι αγνοούμενος, να μεταβεί έως το Σάββατο στη γειτονική χώρα, για αναγνώριση σορού. Εφόσον ταυτοποιηθεί η σορός, θα πρόκειται για τον τρίτο Έλληνα νεκρό.

Η αγωνία των συγγενών

Ανάμεσα στους συγγενείς των αγνοουμένων είναι και ο γιος του Σερραίου οδηγού φορτηγού, Νίκου Σαγιρίδη, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των αγνοούμενων επιβατών του «Norman Atlantic». «Ελπίζουμε να τον βρούμε ζωντανό, έστω και βαριά τραυματισμένο. Θα ψάξουμε σε όλα τα νοσοκομεία τη Ιταλίας» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γιος του, Κώστας Σαγιρίδης.

Στην Ιταλία θα μεταβούν συνολικά 18 συγγενείς των αγνοουμένων ελλήνων επιβατών.

«Ο πατέρας μου είναι τριάντα χρόνια οδηγός φορτηγού και δεν είχε ποτέ ατύχημα. Ήταν πολύ έμπειρος. Θα τα έχει καταφέρει» δήλωσε ο Κώστας Σαγιρίδης, λέγοντας ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές του λείπει η μητέρα του που την έχασε πριν από δύο χρόνια.

Ο αγνοούμενος 60χρονος οδηγός Νίκος Σαγιρίδης, από τους Επταμύλους Σερρών, πατέρας τριών παιδιών, εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια ως οδηγός σε μία αυστριακή εταιρεία και ταξίδευε συχνά στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας. Τα Χριστούγεννα τα πέρασε με την οικογένειά του στους Επταμύλους, όμως για την Πρωτοχρονιά έπρεπε να ταξιδέψει με το φορτηγό του. Η τελευταία επικοινωνία που είχε με τα παιδιά του ήταν το πρωί της Κυριακής.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 5.45, ενημέρωσε μέσω κινητού τηλεφώνου τα παιδιά του για το συμβάν, όπως και δεκάδες επιβάτες στο πλοίο, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Αμέσως ο γιος του ειδοποίησε τις αρχές, ενώ τον παρότρυνε να κρατήσει την ψυχραιμία του, λέγοντάς του ότι όλα θα πάνε καλά. «Αγόρι μου δεν θα μας προλάβουνε» ήταν τα τελευταία λόγια του αγνοούμενου Νίκου Σαγιρίδη, όπως λέει ο γιος του.

Μετά από λίγα λεπτά, η επικοινωνία με τον πατέρα του ήταν σχεδόν αδύνατη. «Τον άκουγα να είναι είναι έξω από το φορτηγό, από βαθιά ακουγόταν εκρήξεις, ο κόσμος ούρλιαζε...» θα περιγράψει ο Κώστας Σαγιρίδης.

Όπως αναφέρει, από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν μπορούσε πλέον να κάνει το παραμικρό, ενώ λέει ότι είδε τον πατέρα του κάποιος από τους διασωθέντες, στο πέμπτο κατάστρωμα του πλοίου, μαζί με άλλους που κρύφτηκαν, πίσω από μια πόρτα για να μην τους χτυπάνε τα κύματα και ο αέρας. «Του τηλεφωνούσαμε συνέχεια το κινητό πλέον δεν λειτουργούσε... Το παν για εμάς είναι να βρεθεί κάτι» είπε ο νεότερος γιος του αγνοούμενου, Βαγγέλης Σαγιρίδης.

«Παρακολουθούσαμε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς μήπως και τον εντοπίσουμε , άδικα όμως. Επικοινωνήσαμε με τις οικογένειες των λοιπών αγνοούμενων και κάναμε κάποιες ενέργειες από κοινού, προς την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και στον Ερυθρό σταυρό. Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι να ψάξουμε σε όλα τα νοσοκομεία. Ο πατέρας μας δεν έπεσε στη θάλασσα, αν κάποιος ξέρει οτιδήποτε θα παρακαλούσαμε να επικοινωνήσει μαζί μας» επισημαίνει ο Κώστας Σαγιρίδης.
Δεν τον εγκαταλείπει η ελπίδα, ενώ ευχαριστεί και τη ναυτιλιακή εταιρία που ανέλαβε την ευθύνη των εξόδων προκειμένου να μεταβούν στην Ιταλία οι συγγενείς των αγνοουμένων.

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία του Μπάρι άσκησε δίωξη σε άλλα τέσσερα άτομα: δύο μέλη του πληρώματος και δύο εκπροσώπους της ελληνικής εταιρείας ενοικίασης του πλοίου, την Anek Lines, ενώ έχουν κατηγορηθεί, επίσης, ο πλοίαρχος και ο πλοιοκτήτης του Norman Atlantic.

Ο πλοίαρχος του πλοίου κατηγόρησε την ελληνική εταιρεία ότι είχε υπερφορτώσει το Norman Atlantic. «Η ελληνική εταιρεία καταρτίζει τις λίστες των επιβατών» είπε, ενώ τόνισε ότι όσοι ακολούθησαν τις οδηγίες του πληρώματος σώθηκαν.

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να διαπιστωθεί πώς γέμισε η σωσίβια λέμβος.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter