Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προσθαφαιρέσεων συνέχεια αλλά με ιταλική ευθύνη

ship4

Προ ολίγου στη συνεχιζόμενη αυτή την ώρα παρουσίαση των ενεργειών που έγιναν από τη πλευρά των ελληνικών αρχών κατέστη σαφές ότι την εξακρίβωση, ταυτοποίηση αλλά και τους λοιπούς ελέγχους που αφορούν στο εξελισσόμενο συμβάν του πλοίου «Norman Atlantic», έχουν πλέον οι ιταλικές αρχές στις οποίες οι ελληνικές αρχές από της αρχικής εξέλιξης του συμβάντος είχαν αποστείλει στοιχεία για τους επιβαίνοντες τα οποία και επικαιροποιήθηκαν κατά νόμο από την σχετική ανακοίνωση της εταιρείας η οποία έγινε χθες.

Όπως διευκρινίστηκε τα νεότερα στοιχεία απεστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου της Ρώμης και πλέον εναπόκειται στις ιταλικές αρχές να συνεχίζουν τη διακρίβωση των στοιχείων .

Όπως εξηγήθηκε το έργο της διακρίβωσης και ταυτοποίησης είναι εξαιρετικά λεπτό και τα στοιχεία που έρχονται από το Κέντρο της Ρώμης δημοσιοποιούνται από τις ελληνικές αρχές όσα από αυτά έχουν την έγκριση των Ιταλών.

Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα οι προσθαφαιρέσεις θα συνεχίσουν μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα των αγνοουμένων αυτή τη στιγμή αλλά και ενδεχομένως των θυμάτων που προς ώρας παραμένουν στα δέκα άτομα χωρίς να έχει καταστεί σαφές εάν αυτός ο αριθμός και πότε θα αυξηθεί κάτι που πολλοί απεύχονται.

Ήδη τα αρμόδια όπως προαναφέρθηκε νωρίτερα εισαγγελικά όργανα έχουν επιληφθεί της διερεύνησης σε Ελλάδα και Ιταλία των αιτιών του ατυχήματος αλλά και περίπου αν έχουν επακριβώς εφαρμοστεί όσα προβλέπονται από τους κανονισμούς που διέπουν τις διεθνείς γραμμές τον αριθμό διακινούμενων επιβατών αλλά και την ποιότητα των ελέγχων που επιβάλλονται κατά νόμο να συμβούν στα λιμάνια και στα πλοία σε τέτοιες γραμμές.

Οι ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού προ ολίγου βεβαίωσαν ότι επί των λιμένων Πάτρας και Ηγουμενίτσας τηρηθήκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να σημειώσουν με έμφαση ότι ο δεύτερος και διασταυρωτικός έλεγχος των επιβαινόντων και της ταυτοπροσωπίας τους εναπόκειται στο εντεταλμένο πλήρωμα ου πλοίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε σωρεία καταγγελιών από διασωθέντες και ιταλικά μέσα ενημέρωσης που έκαναν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό επιβαινόντων κάτι βέβαια το οποίο μέλλεται να διευκρινιστεί με τη οριστικοποίηση της έρευνας με βάση τις λίστες και τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει.

Και πάλι όσον αφορά τον αριθμό των επιβαινόντων τονίστηκε ότι οι διαδικασίες προχωρούν αργά και με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μη γίνουν λάθη τα οποία θα αποβούν επώδυνα για τους συγγενείς και οικείους ενδεχομένως των αγνοουμένων μέχρι αυτή την ώρα.

Επίσης διευκρινίστηκε ότι από ελληνικής πλευράς στα όρια της ζώνης ελέγχου σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο όπως τόνισε ο αρχηγός του ΛΣ εξακολουθούν οι έρευνες ώστε να υπάρξει διαρκής παρουσία προκειμένου στη περίπτωση που βρεθούν στη θαλάσσια περιοχή «ναυαγοί» του πλοίου αυτοί να διασωθούν αν βρίσκονται εν ζωή, η να ανασυρθούν οι σοροί.

Τέλος από ελληνικής πλευράς τονίστηκε ότι τις πρώτες ώρες του συμβάντος ήταν ελαφρώς δυσχερής η επικοινωνία με τον Πλοίαρχο του μοιραίου πλοίου.

Αυτή την ώρα, τα στοιχεία γα τους Έλληνες επιβάτες - που ανατρέπονται από ώρα σε ώρα καθώς η ενημέρωση γίνεται από τις ιταλικές αρχές – δείχνουν ότι έχουν διασωθεί 201, αγνοούνται 32 και 2 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter