Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Να λειτουργήσει και το χειμώνα η γραμμή Ωρωπού – Ερέτριας ζητά η ΠΕΝΕΝ

ntalakogiorgos-04

Να λειτουργήσει και το χειμώνα η πορθμειακή γραμμή Ωρωπού – Ερέτριας, απαιτούν τοπικοί φορείς αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς που καλύπτουν τις πορθμειακές γραμμές, καθώς για το θέμα της επικείμενης διακοπής έγινε σύσκεψη χθες στην Ερέτρια. Στην ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει τα ακόλουθα:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10/9/2014 στην Ερέτρια Εύβοιας σύσκεψη μαζικών κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών φορέων που διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή πολιτών και φορέων των περιοχών Ωρωπού και Ερέτριας με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας της Πορθμειακής γραμμής.
Στην σύσκεψη παρέστησαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και Γιώργος Πάντζας, εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής, Κεντρικής Ελλάδας, Εύβοιας, η Δήμαρχος Ερέτριας, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών, εμπορικοί σύλλογοι και μια σειρά ακόμη κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες των δύο περιοχών.

Στην σύσκεψη προσκλήθηκε και η ΠΕΝΕΝ την οποία εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της Αντώνης Νταλακογεώργος.

Στην σύσκεψη που έγινε με αφορμή την απόφαση των πλοιοκτητών να αποσύρουν τα πλοία τους στις 31/10/2014 από την ανωτέρω Πορθμειακή γραμμή με πρόφαση ότι τα ζημιογόνα αποτελέσματα της περσινής χρήσης τους επιβάλουν να αποδρομολογήσουν τα πλοία στο τέλος του Οκτώβρη 2014 για την χειμερινή περίοδο (Νοέμβρης 2014 – Μάρτης 2015) επειδή επιχειρηματικά το διάστημα αυτό καταγράφει ζημιές.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που έγιναν με τον νόμο 4150/2013 οι οποίες στο σύνολό τους δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα σε όλο το Ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας μας. Ακολούθως ανέλυσε αυτές τις αλλαγές και επισήμανε τις συνέπειες που εμφανίστηκαν στην φετινή περίοδο σε δεκάδες νησιά της χώρας μας.

Επισήμανε ότι ο τομέας των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με την μεταφορά ανθρώπων και αγαθών αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου κάθε τόπου και περιοχής. Σημείωσε ότι δεν μπορεί οι δύο περιοχές να βιώνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα από τον εκβιασμό των εφοπλιστών τα τελευταία 2-3 χρόνια για την λειτουργία των Πορθμείων.

Η συγκεκριμένη Πορθμειακή γραμμή δεν μπορεί να διακόψει την λειτουργία της έστω και για μια μέρα χωρίς να υπάρχει επεξεργασμένη λύση εναλλακτικής μεταφοράς.

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η Πορθμειακή γραμμή έχει τεράστια συμβολή στην οικιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική πρόοδο που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι το μοντέλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ακτοπλοΐα που είχε και έχει ως πρωταρχικό σκοπό το κέρδος, έχει εξαντλήσει τον ρόλο του και επιβάλλεται ένας ριζικός θεσμικός μετασχηματισμός στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Χρειάζεται η οργάνωση, ο σχεδιασμός και οι θαλάσσιες Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να περάσουν κάτω από δημόσιο κοινωνικό έλεγχο που αποτελεί την μόνη ρεαλιστική προοπτική στην σημερινή εικόνα διάλυσης και αποδιοργάνωσης που έχει επιβάλει η ιδιωτική πρωτοβουλία στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ομόφωνα οι τοπικοί φορείς αποφάσισαν να συντονίσουν την δράση τους, να αναπτύξουν αγώνες και πολύμορφες κινητοποιήσεις για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί πλοιοκτησίας και Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την διακοπή της Πορθμειακής γραμμής.
Για τον σκοπό αυτόν εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα και συμφωνήθηκε να γίνουν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθορισθεί ημερομηνία για την μετάβαση των κατοίκων και την πραγματοποίηση μαζικού διαβήματος στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter