Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αντιδρούν οι Κεφαλονίτες στη διακοπή των δρομολογίων από Πάτρα

agones grammes

Ο συνδυασμός της απόφασης της Strintzis Ferries για αποδρομολόγηση του πλοίου «Επτάνησος» από τη γραμμή Πάτρα - Σάμη Κεφαλονιάς - Ιθάκη, αφού δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης των δρομολογίων, όπως και η απουσία ενδιαφέροντος από άλλη εταιρεία για την ίδια ακτοπλοϊκή σύνδεση συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην Κεφαλλονιά.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα εντάθηκαν λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις σεισμικές δονήσεις.
Επρόκειτο για μια γραμμή που λειτουργούσε επί πολλές δεκαετίες και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι που οι τοπικοί φορείς ευελπιστούν να επισκεφτούν το νησί που επλήγη από τον Εγκέλαδο έλληνες και ξένοι τουρίστες για να στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης.
Μόνο ενδιαφέρον
Το «Επτάνησος» είχε βγει από σε νόμιμη ακινησία (συντήρηση) από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014 και ήδη από τότε τοπικοί φορείς είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η απουσία του πλοίου. Από τότε εμφανίστηκαν κάποιοι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον αναπτερώνοντας τις ελπίδες των κατοίκων της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί σχετική αίτηση.
Στην πορεία ωστόσο ήρθε το αίτημα αποδρομολόγησης, το οποίο έκανε δεκτό το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Έκτοτε, όπως ανέφεραν στο «Βήμα» αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν εμφανίστηκε νέο αίτημα -έστω από άλλη εταιρεία- για τη συγκεκριμένη γραμμή και έτσι η Κεφαλλονιά σήμερα εξυπηρετείται από την Κυλλήνη, με το πλοίο να δένει στον Πόρο, ενώ η Ιθάκη εξυπηρετείται από Κυλλήνη και Αστακό.
Επιστολή αντιπεριφερειάρχη
Στα μέσα Δεκεμβρίου 2013 ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σωτήρης Κουρής απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο κ. Κουρής ζητούσε να εφαρμοστεί ο νόμος 2932/2001, να επανέλθει η γραμμή Ιθάκη - Σάμη - Πάτρα, να απορριφθεί η αίτηση αποδρομολόγησης του πλοίου «Επτάνησος» και να αποδοθούν οι ευθύνες και οι κυρώσεις όπου αναλογούν. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «με γνώμονα τα δεδομένα και τις ιδιάζουσες συνθήκες της περιοχής μας αλλά και το γενικό αίτημα των συμπολιτών μας, η άμεση διασύνδεση της Ιθάκης και της βορείου Κεφαλονιάς με την Πάτρα χαρακτηρίζεται ζωτική για τα νησιά μας και η λειτουργία της γραμμής αυτής, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, απολύτως επιβεβλημένη».
Στην επιστολή σημείωνε ακόμη ότι «η πρόσφατη στάση της εταιρείας αντίκειται στις ηθικές και επαγγελματικές της δεσμεύσεις, επιφέρει πολλαπλές και αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ακτοπλοΐα των νησιών μας, πλήττοντας σοβαρά την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας και κυρίως πλήττει σοβαρά τους κατοίκους μας που διεκδικούν το δικαίωμα αξιοπρεπούς δια θαλάσσης πρόσβασης στα αστικά κέντρα».
«Προβλήματα που οξύνθηκαν με τους σεισμούς»
Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά κ. Ευάγγελος Σπαθής έκανε λόγο για τα σημαντικά προβλήματα που προκαλούνται από τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Πάτρα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα οξύνθηκε με τους σεισμούς.
O κ. Σπαθής είπε πως οι συμπατριώτες του εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη γραμμή καθώς θα πρέπει να πηγαίνουν στην Πάτρα για τα δικαστήρια, την Εφορία, για εξετάσεις σε νοσοκομείο ή ιδιωτικά ιατρεία, ενώ μεγάλος αριθμός φοιτητών και σπουδαστών από την Κεφαλονιά διαμένει στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Επεσήμανε ότι στην Πάτρα διαμένει μεγάλη παροικία Κεφαλλονιτών οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα να συνδράμουν τους σεισμοπαθείς όπως θα ήθελαν.
Σημείωσε ότι παλαιότερα εάν κάποιος στο νησί έκανε παραγγελία το πρωί για προϊόντα σε συνεργάτες του στην Πάτρα, το απόγευμα τα είχε στα χέρια του, ενώ αναφερόμενος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κυλλήνη έλεγε ότι δεν προσφέρει τίποτε και αποτέλεσμα είναι η πολύωρη ταλαιπωρία όσων ταξιδεύουν οδικώς από και προς το νησί.
Η Σάμη, πρόσθεσε, είναι το παραδοσιακό λιμάνι του νησιού που εξυπηρετεί πολλές περιοχές και διαθέτει μεγάλη βύθιση με αποτέλεσμα να μπορεί να υποδεχθεί οποιοδήποτε πλοίο.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρεία Kefalonian Lines σημειώνει πως «μετά την αποχώρηση της "Ionian Ferries" από τη γραμμή της Ιθάκης, η εταιρεία μας θα καλύψει τις συγκοινωνιακές ανάγκες του νησιού της Ιθάκης, εκτελώντας δρομολόγια Σάμη - Ιθάκη - Κυλλήνη. Από Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει δρομολόγιο Σάμης - Ιθάκης - Κυλλήνης ενώ τα δρομολόγια Κυλλήνης - Πόρου και Κυλλήνης - Ζακύνθου θα συνεχιστούν κανονικά ως έχουν».
Πηγή: .tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter