Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι κάτοικοι των Αντικυθήρων θέλουν πίσω το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος»

kornaros-532

Εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά και τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη κάτοικοι και φορείς των Αντικυθήρων για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού.

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα εξυπηρετούνται με τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας ΛΑΝΕ και όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στην εξώδικη διαμαρτυρία τους «κυκλοφορούσαν έντονες φήμες στην τοπική κοινωνία αλλά και σε πάρα πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και στον τοπικό Τύπο ότι η γραμμή αυτή θα διακοπεί - καταργηθεί οριστικά, και δεν θα εκτελείται ούτε από αυτό ούτε από άλλο πλοίο».

Σημειώνουν ότι έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως στο υπουργείο και αναφέρουν ότι «το μόνο επίσημο έγγραφο που υπάρχει από το υπουργείο είναι η έγκριση των δρομολογίων του πλοίου μέχρι τον Αύγουστο του 2014, που απ' ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να ισχύσουν» και αποκαλύπτουν ότι «η ΛΑΝΕ έχει αιτηθεί γραπτώς προς το ΥΝΑ την αποδέσμευσή της από τις άγονες γραμμές Κυθήρων και Αντικυθήρων ήδη από τον Ιούνιο 2013».

Για το θέμα έχει καταθέσει δύο αναφορές προς τον υπουργό Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας με βάση επιστολή του μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ προς τον κ. Βαρβιτσιώτη στο τέλος του 2013.

Τι λέει το υπουργείο

Το «Βιτσέντζος Κορνάρος» βρίσκεται αυτό τον καιρό σε ακινησία για την ετήσια συντήρησή του. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η σύμβαση της συγκεκριμένης γραμμής εκπνέει στα τέλη Φεβρουαρίου 2014. Όπως αναφέρεται, από την Ακτή Βασιλειάδη δεν υπάρχει πρόθεση να επανατεθεί σε διαγωνισμό η εν λόγω γραμμή καθώς το δρομολόγιο θεωρείται υψηλού κόστους σε σχέση με την επιβατική κίνηση.

Οι αρμόδιοι αντιτείνουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και προτείνουν τη μετάβαση οδικώς ως το λιμάνι της Νεάπολης στη Λακωνία, απ' όπου θα παίρνουν το δρομολόγιο για Κύθηρα - Αντικύθηρα.

Η αντίδραση φορέων και κατοίκων

«Φημολογείται ότι η εταιρεία κυρίως επικαλείται το επιχείρημα ότι η γραμμή αυτή, και η εκτέλεση της σύμβασης δεν είναι πλέον συμφέρουσα οικονομικά» αναφέρουν οι κάτοικοι στην εξώδικη διαμαρτυρία και απαντούν:

«Ακόμα όμως και έτσι να είναι, καθώς αναγνωρίζουμε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί και έχουν δικαίωμα να επιδιώκουν εύλογο κέρδος, η ισχύουσα σύμβαση πρέπει να τηρηθεί και προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητά της να προβεί το ΥΝΑ σε αναδιάρθρωση και όχι παντελή διακοπή των προσεγγίσεων, όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο ΧΙ αυτής και προκειμένου να εκπληρωθεί ο ουσιώδης όρος της καλύτερης εξυπηρέτησης των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ολικώς και πλήρως με μόνη σύνδεση με τη Νεάπολη Λακωνίας».

Αντιτείνουν μάλιστα ότι «η σύμβαση έχει ισχύ έως την 31.10.2016 και προβλέπει ρητά ότι ακόμα και εάν πωληθεί το πλοίο που σε αυτήν αναφέρεται, ο νέος πλοιοκτήτης θα δεσμεύεται στην εκτέλεση της σύμβασης, εάν η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία δεν είχε δυνατότητα δρομολόγησης άλλου πλοίου».

Καθώς λοιπόν με την κατάργηση της γραμμής η προσέγγιση στο νησί θα γίνεται μέσω της Νεάπολης Βοιών, «μόνο μία φορά την εβδομάδα», όπως αναφέρουν, οι κάτοικοι δηλώνουν ότι θα προσφύγουν νομικά (αστικά και ποινικά) κατά παντός υπευθύνου «για παραβίαση του άρθρου 101 του Συντάγματος της Ελλάδος», «και ενώπιον της Εθνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Δικαιοσύνης για παραβίαση του άρθρου 158 της Συνθήκης του Άμστερνταμ (και ήδη άρθρου 174 της Ενοποιημένης Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων».

«Κανένας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να συναλλασσόμαστε με όλες αυτές τις υπηρεσίες και να επικοινωνούμε με τη μεγάλη αριθμητικά παροικία των Αντικυθηρίων στον Πειραιά, μέσω Νεάπολης Λακωνίας, καθώς το κόστος μετάβασης στη Νεάπολη είναι εξαιρετικά υψηλό, ο δρόμος μειωμένης ασφάλειας και η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα αδικαιολόγητη» σημειώνουν οι κάτοικοι των Αντικυθήρων και καταλήγουν:

«Η Κίσσαμος συνιστά βασικό λιμένα σκοπιμότητας για τα Αντικύθηρα καθώς εκεί διαμένουν πολλές οικογένειες Αντικυθηρίων που εδώ και δυόμισι μήνες δεν μπορούν να μεταβούν στους συγγενείς τους που κατοικούν στα Αντικύθηρα, ενώ η βασική γραμμή τροφοδοσίας του νησιού μας διακινείται πρωτευόντως μέσω Κισσάμου.

»Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι τα Αντικύθηρα δεν διαθέτουν ούτε φούρνο και προμηθεύονται το ψωμί από αλλού! Παράλληλα, το νησί μας υπάγεται εδώ και αρκετούς μήνες στη Δ.Ε.Η. Κισσάμου και οι επισκευές του δικτύου μας γίνονται από τα αρμόδια συνεργεία στην Κίσσαμο που ήδη εδώ και δυόμισι μήνες δεν μπορούν να μεταβούν στο νησί».

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter