Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε αναμονή για την απόφαση ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σποράδων

0golden star ferries

Η Θεσσαλονίκη και η Σύρος είναι τα δύο λιμάνια που φέρεται να διεκδικούν τα πλοία της "Golden Star Ferries" για τις ακτοπλοϊκές τους συνδέσεις φέτος το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, αναμένεται απάντηση στο αίτημα της εταιρείας προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, που θα καθορίσει το μέλλον της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, σύμφωνα με όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο ναυτικός πράκτορας της εταιρείας, Γιάννης Δημητριάδης.
"Το αρχικό αίτημα της εταιρείας ήταν αυτά τα πλοία να δρομολογηθούν στις Κυκλάδες με αφετηρία τη Σύρο. Σε αυτό το αίτημα, ουσιαστικά, το υπουργείο δεν απάντησε αρνητικά. Τροποποίησε όμως τα ωράρια με τέτοιο τρόπο, που ουσιαστικά έδειξε στην εταιρεία τον δρόμο της εξόδου" υποστήριξε ο κ.Δημητριάδης. Η εταιρεία στη συνέχεια (όπως δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 19 Μαΐου) κατέθεσε νέο αίτημα, για να δρομολογήσει στις Σποράδες τα δύο προαναφερθέντα ταχύπλοα, για το διάστημα από τις 15 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018.
"Αυτήν τη στιγμή εξελίσσονται αρκετές συζητήσεις μεταξύ των δημάρχων της Σύρου, των Σποράδων και της Θεσσαλονίκης, που όλοι από την πλευρά τους επιθυμούν τη δρομολόγηση των πλοίων" σημείωσε ο κ.Δημητριάδης.
Όπως εξήγησε "η συνήθης διαδικασία είναι να εξετάζεται το αίτημα από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), το οποίο είναι ουσιαστικά μια γνωμοδοτική επιτροπή. Ο υπουργός είναι εκείνος που υπογράφει και επικυρώνει την απόφαση". Σε αυτήν τη φάση, όπως επεσήμανε ο κ.Δημητριάδης, ο υπουργός περιμένει τη γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ.
Ωστόσο, πρόσθεσε, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν εξαιρετικά, καθώς τα δρομολόγια πρέπει να αρχίσουν σε λίγες ημέρες, ήτοι στις 15 Ιουνίου. Επισήμανε δε ότι ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί και η δυνατότητα του δρομολογίου με απευθείας ανάθεση, κάτι που είναι δυνατό στις περιπτώσεις που υπάρχει έκτακτη δρομολογιακή ανάγκη.
"Σε θεωρητικό επίπεδο όλοι είναι σύμφωνοι και είναι θέμα χρόνου, ωστόσο ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της γραμμής. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι 1η Ιουνίου και να μην ξέρουμε ακόμη αν θα ξεκινήσει η γραμμή" τόνισε ο κ.Δημητριάδης και πρόσθεσε: "Το θέμα δεν είναι πόσα δρομολόγια θα μπουν για φέτος αλλά να καθιερωθεί η Θεσσαλονίκη ως λιμάνι αφετηρίας για τις Σποράδες, να εδραιωθεί και να στηρίξει αυτό το δρομολόγιο".
Σύμφωνα με τον ναυτικό πράκτορα, εκτός από το κομμάτι της προβολής και την προώθησης που απαιτείται, το πιο σημαντικό είναι ότι υπήρχαν και υπάρχουν άτομα που αναζήτησαν το συγκεκριμένο δρομολόγιο για να ταξιδέψουν και δεν το βρήκαν.
Σε ό,τι αφορά τα πλοία, όπως είπε ο κ.Δημητριάδης είναι ταχύπλοα κλειστού τύπου. Πρόκειται για δυο καινούργια αποκτήματα της εταιρείας, το Super speed και το Super cat, τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στα ναυπηγεία, όπου έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εργασίες που είχαν γίνει.
Τα δρομολόγια δεν θα έχουν μεγάλες αποκλίσεις συγκριτικά με τα δυο προηγούμενα χρόνια, ούτε στις τιμές των εισιτήριων, ούτε στη διάρκεια του ταξιδιού.
Άλλωστε, όπως ανέφερε ο κ.Δημητριάδης ο μεγαλύτερος τροφοδότης των Σποράδων είναι η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη ως αστικό κέντρο και τα Βαλκάνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter