Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Game of Thrones στη Hellenic Seaways

8825256932d248eab58001ce01d5ce6b

Ένα βήμα πριν το τέλος φαίνεται ότι βρίσκεται το σίριαλ για τον έλεγχο της Hellenic Seaways, καθώς η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουνίου ενδέχεται να σηματοδοτήσει ένα νέο status quo για την ακτοπλοϊκή εταιρεία. Αυτό τουλάχιστον προμηνύει το αίτημα που κατέθεσε ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή μέτοχος της εταιρείας, η Minoan του ομίλου Γκριμάλντι, για αλλαγή του Δ.Σ και εκλογή νέου. Έτσι καθώς το αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δ.Σ. της HSW (η Minoan κατέθεσε το αίτημα εμπρόθεσμα και εκπροσωπεί πλέον του 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου), οι μέτοχοι στη συνέλευση της Τετάρτης θα κληθούν να αποφασίσουν για την ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και την εκλογή νέου για τριετή θητεία σύμφωνα με το καταστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Minoan γνωστοποίησε μέσω δήλωσης του διευθύνοντος συμβούλου Α. Μανιαδάκη ότι κατέχει μερίδιο 47,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways και ότι προτίθεται της να συνεχίσει να αγοράζει μετοχές μέχρι την ανάληψη της ευθύνης της διοίκησής της, έναντι τιμήματος 4 ευρώ ανά μετοχή.

Πότε μπορεί να συμβεί αυτό, δηλαδή η εταιρεία συμφερόντων ομίλου Γκριμάλντι, να αναλάβει τον έλεγχο της ακτοπλοϊκής;

Κατέχοντας πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό και απέχοντας μια ανάσα από τον απόλυτο έλεγχο της HSW, η Minoan κατά τα φαινόμενα προχωρά στο επόμενο βήμα.

Θυμίζουμε ότι μέχρι πριν λίγους μήνες ο όμιλος Γκριμάλντι έλεγχε μέσω της Minoan ποσοστό της HSW τάξης του 33,5% και αύξησε σταδιακά το ποσοστό του με αγορές πακέτων όπως συνέβη με το μερίδιο που κατείχε η Interamerican.

Βεβαίως εκτός από τις κινήσεις της Minoan με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν και οι άλλοι μέτοχοι της ακτοπλοϊκής. Μεγαλύτερος εξ αυτών είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει ποσοστό λίγο κάτω από 40% και είχε ζητήσει γνωμοδότηση από σύμβουλο για την καλύτερη αξιοποίηση του μεριδίου της. Επίσης ένα ποσοστό της τάξης του 10% φέρεται να ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από την Πειραιώς, τη διοίκηση Αγαπητού και άλλους μετόχους.
Νέο σκηνικό

Εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες του ομίλου Γκριμάλντι τότε οδηγούμαστε σε νέα αναδιάταξη του σκηνικού της ακτοπλοΐας με τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου για την επόμενη ημέρα. Οι εξελίξεις που ευνοούνται και από το θετικό περιβάλλον της αγοράς που δημιουργεί η κατακόρυφη πτώση της τιμής των καυσίμων, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία έτερου πόλου με κορμό την Attica Group που θυμίζουμε προσελκύσει ήδη το αμερικανικό fund Fortress Group.

Στη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε ακριβώς στις ανακατατάξεις και τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται με την κίνηση της Minoan, σημειώνοντας ότι θα οδηγήσει σε α) υγιή σχήματα και επιτυχή αναδιοργάνωση της ελληνικής ακτοπλοΐας με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη διασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, β) αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες / συνεργάτες σε ανταγωνιστικές τιμές και γ) τήρηση των άγονων γραμμών και όλου του εμπορικού δικτύου της εταιρείας, με σεβασμό στις υφιστάμενες συμφωνίες με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται τέλος ότι η HSW, μετά την επιτυχημένη αναδιάρθρωση των δανείων το 2015, μετά από 4 χρόνια ζημιών πέρασε πέρυσι σε κερδοφορία, εμφανίζοντας κέρδη EBITDA 24,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος η ακτοπλοϊκή υλοποιεί πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου ενώ έχει ήδη επεκταθεί με νέα δρομολόγια στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter