Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνεχίζονται οι έρευνες για το δυστύχημα στο Highspeed 5

HSPD5 Cosmote 001 W450px

Φως στα αίτια του εργατικού δυστυχήματος, που σημειώθηκε χθες, Δευτέρα, με τη μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στο ταχύπλοο Highspeed 5 με θύμα ένα 49χρονο ηλεκτρολόγο - μέλος του πληρώματος, προσπαθούν να δώσουν οι αρμόδιες Αρχές.

Η πυρκαγιά στο πλοίο, που ανήκει στον στόλο της εταιρείας Hellenic Seaways, εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Δραπεσώνας, και το απανθρακωμένο πτώμα του άτυχου 49χρονου εντοπίστηκε στη διάρκεια κατάσβεσης από δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η προανάκριση για την υπόθεση από το τοπικό λιμενικό τμήμα συνεχίζεται, ενώ εννέα άτομα που είχαν συλληφθεί (ο τεχνικός Ασφαλείας, ο πλοίαρχος, ο Α' μηχανικός και έξι υπεύθυνοι επισκευαστικών συνεργείων που εργάζονταν στο Highspeed 5) αφέθηκαν χθες ελεύθερα, με εντολή εισαγγελέα.
Σήμερα, Τρίτη, έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης από πραγματογνώμονα του Λιμεναρχείου και τεχνικό σύμβουλο της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο αναμένεται να επισκεφθεί κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ), ίσως και της Πυροσβεστικής, τα οποία θα συντάξουν εκθέσεις.
Σύμφωνα με στελέχη ναυπηγικών εργασιών, όταν ένα πλοίο αιτηθεί επισκευαστικές εργασίες, η διαδικασία που ακολουθείται και τηρούν όλες οι εταιρείες είναι οι εξής:
• Τα επισκευαστικά συνεργεία, όσα και αν είναι αυτά, καταθέτουν στο τοπικό Λιμεναρχείο τις άδειες, στις οποίες αναγράφεται ο αριθμός των ατόμων και οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν.
• Όλες οι εργασίες επιβλέπονται στη συνέχεια από τον τεχνικό ασφαλείας, ο οποίος δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, ενώ επί του πλοίου υπάρχει επίβλεψη και από τον πλοίαρχο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι στο τοπικό Λιμεναρχείο υπάρχει πενταμελές κλιμάκιο επιθεώρησης, στο οποίο συμμετέχει εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων της Ζώνης και της Επιθεώρησης Εργασίας. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο μπορεί να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όσα πλοία γίνονται επισκευαστικές εργασίες.
Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), με αφορμή το χθεσινό δυστύχημα, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι τέτοιου είδους ατυχήματα στο σύνολό τους οφείλονται σε τραγικές ελλείψεις στη λήψη και τήρηση των κανόνων ασφαλείας των πλοίων και της ναυσιπλοΐας.
Προσθέτει, επίσης, ότι οι ευθύνες του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των αρμόδιων Αρχών του υπουργείου Ναυτιλίας είναι σοβαρότατες, ενώ κάνει λόγο για έλλειψη βούλησης των αρμόδιων Αρχών του υπουργείου να προβαίνουν σε ουσιαστικούς ελέγχους που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα πλοία και τη θάλασσα.
Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος για τις αιτίες του χθεσινού θανατηφόρου ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έχουν εμπλοκή σε αυτό.
Άμεση απόδοση ευθυνών για το τραγικό τέλος του ναυτεργάτη του High Speed 5, όταν και εάν διαπιστωθούν παραλείψεις, ζητά, με ανακοίνωσή της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Η Συνομοσπονδία «εκφράζει τη θλίψη και την αγανάκτησή της για τον θάνατο ενός ακόμη εργαζόμενου ναυτεργάτη» και σημειώνει ότι «ο θάνατος του ναυτεργάτη στον επισκευαστικό μόλο της Δραπετσώνας έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ναυτεργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, με πολλά και βασικά ερωτηματικά να παραμένουν αναπάντητα».
«Επιβάλλεται να δοθούν άμεσα απαντήσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς και φυσικά για το εάν και κατά πόσο είχαν προβλεφθεί και τηρηθεί τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Πηγές :ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter