Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Attica Group: Πλώρη για την Γαλλία

ATTICA GROUP logo

Στο short list των υποψηφίων αγοραστών του εκκαθαριστή της γαλλικής ακτοπλοϊκής Société Nationale Maritime Corse Méditerranée (SNCM) έχει περάσει σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική ακτοπλοϊκή Attica Group που όπως φαίνεται αναζητά ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη της στην αγορά της δυτικής Μεσογείου. Η γαλλική ακτοπλοϊκή έχει βγει στο σφυρί λόγω χρεών και αποτελεί όπως φαίνεται ιδανικό στόχο εξαιτίας της εσωτερικής της αξίας που προκύπτει από το στόλο των 7 καραβιών της. Το business plan που έχει καταθέσει η ελληνική ακτοπλοϊκή -στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει πλέον το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress Group που διαθέτει εκτενή εμπειρία στα restructuring plays- φέρεται να προβλέπει την πώληση του ενός από τα πλοία και την μείωση του προσωπικού.

Στο short list έχουν περάσει σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι τρεις από του επτά συνολικά ομίλους που έχουν εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον. Οι τρείς αυτοί που βρίσκονται απέναντι από την ελληνική εταιρεία είναι ο όμιλος του κορσικανού επιχειρηματία Patrick Rocca, ο εφοπλιστής Christian Garin σε συνεργασία με νορβηγικά συμφέροντα και η μεξικάνικη ακτοπλοϊκή Baja Ferries. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης ο Ελβετός επιχειρηματίας Pierre Mollia και τα επενδυτικά οχήματα των Adrien Scarso και Giglio Mazzoli.

Η πρόταση της Attica, σύμφωνα με πληροφορίες από την Γαλλία, είναι η μεγαλύτερη και ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ και διατήρηση της απασχόλησης των 800 εργαζόμενων. Η Société Baja Ferries προσφέρει 15 εκατ. ευρώ και 708 θέσεις απασχόλησης, ο Christian Garin 9,5 εκατ. ευρώ και 897 θέσεις και ο Patrick Rocca 7 εκατ. και 670 θέσεις.

Η Nationale Maritime Corse Méditerranée βαρύνεται με απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για επιστροφή παράνομων κρατικών επιδοτήσεων ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να διαγραφεί εφόσον η εταιρεία πουληθεί. Το ζήτημα όμως, που οδήγησε άλλωστε την Société Nationale Maritime Corse Méditerranée στην χρεοκοπία, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως.

Η Nationale Maritime Corse Méditerranée έχει ως βασικό μέτοχο (Transdev) όμιλο που αποτελεί κοινοπραξία της γαλλικής κρατικής τράπεζας Caisse des Depots (ταμιευτήριο) και της Veolia. Η Veolia γνωρίζεται με το βασικό μετοχο της Attica, την Marfin Investment Group από την προ πενταετίας συγκρότηση κοινοπραξία (Veolia-MIG Greece) με στόχο την δραστηριοποίηση σε περιβαλλοντικά, ενεργειακά έργα καθώς και υπηρεσιών.

Κύκλοι της Attica Group σημειώνουν πάντως πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουν να θα υποβληθεί τελικά δεσμευτική προσφορά καθώς εκκρεμεί σειρά νομικών και οικονομικών ζητημάτων.

Η Société Nationale Maritime Corse Méditerranée λειτουργεί τα πλοία της σε δρομολόγια μεταξύ των λιμανιών Marseille, Toulon, Nice στην Γαλλία, Calvi, Bastia, Ajaccio, Ile Rousse, Propriano και Porto Vecchio στην Κορσική, Porto Torres στην Σαρδινία, Algiers, Oran, Skikda και Bejaia στην Αλγερία όπως και της Τύνιδα και Γένοβας.

 

Πηγή: capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter