Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πέθανε ο εφοπλιστής και ευεργέτης της Χίου Νικόλαος Λως

los 00453

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών, ο εφοπλιστής Νικόλαος Λως, γιος του Κωστή Λω, δημιουργός της Vrontados Shipping Co. Ltd. και ευεργέτης της Χίου. Ο εκλιπών υπήρξε εμπνευστής και δημιουργός του Όρμου Λω, από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές σωματείων της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Βροντάδου της Χίου, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου, για τη στέγαση του οποίου παραχώρησε το σπίτι του στη Χίο.

Με τον αείμνηστο Γιάννη Καράλη, αγόρασε τμήμα των Ταμπάκικων, μεγάλης έκτασης προκειμένου εκεί να στεγαστεί η Πανεπιστημιούπολη, σχέδιο που όμως έμεινε στα χαρτιά.

Διακρίθηκαν μαζί με τη σύζυγό του Ηρώ, για την αγαθοεργία τους, καθώς υπήρξαν συμπαραστάτες εκατοντάδων Χιωτών σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Χαρακτηριστικό του η σεμνότητα.

Ποτέ δεν έλεγε ότι τιμήθηκε με αντιστασιακό μετάλλιο από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο.

Γι' αυτό και το μνημείο για τους Χίους ναυτικούς που χάθηκαν στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Χίου στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε τα μέγιστα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter