Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ Conference Conference 2018: The Global Impact of Shipping Χαιρετισμός Β.Κορκίδη στο The Sea Nation Conference: «Η παγκόσμια επίδραση της ναυτιλίας»

Χαιρετισμός Β.Κορκίδη στο The Sea Nation Conference: «Η παγκόσμια επίδραση της ναυτιλίας»

Korkidhs Vasilhs ESEE

«Αγαπητοί διοργανωτές και συνομιλητές, Εκλεκτοί προσκεκλημένοιΧαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία σε αυτό το σημαντικό διεθνές Συνέδριο, να παρουσιάσω το πρώτο ελληνικό ναυτιλιακό Cluster, το "Maritime Hellas", μία κοινή πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που ξεκίνησε το ταξίδι του, μόλις, στις αρχές του 2017 με ένα μικρό ελληνόκτητο πλοίο φορτωμένο με τεχνογνωσία και εμπειρία. Νοιώθουμε ότι ακόμα είμαστε ένα μικρό Μεσογειακό “feeder vessel” και ευελπιστούμε σε μία τριετία να γίνουμε ένα “mega container sea carrier” 20.0 00+ TEUs όπως αυτό που έπιασε πρόσφατα στο λιμάνι του Πειραιά.Το "Maritime Hellas", αποτελεί την ομαδοποίηση διαφορετικών τύπων επιχειρήσεων και οργανισμών, που εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα της Ναυτιλίας.

Επιχειρήσεις, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς, επιμελητήρια, εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία και την ευρύτερη Διαχείριση Φορτίων αποτελούν την δέσμη των μελών μας. Αυτά είναι τα διάφορα containers που είναι φορτωμένα στο πλοίο του cluster μας.

Ο Πειραιάς, λόγω της πλεονεκτικής γεωστρατηγικής θέσης του και της έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας φιλοξενεί αυτό το σύνολο των μελών.

Άλλωστε, η επιλογή του Πειραιά δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού αποτελεί επιτυχημένο σημείο συνάντησης για δύο παγκόσμιους παίκτες, την Cosco, ενός από τους μεγαλύτερους, δια θαλάσσης, μεταφορείς εμπορευμάτων και την ελληνική Ναυτιλία, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να είναι η πρώτη δύναμη του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Κατ΄ επέκταση, το Cluster δίνει βήμα στην εθνική επιχειρηματικότητα και ενοποιεί τις δυνάμεις τομέων και κλάδων, οι οποίοι σήμερα – σχεδόν – ασυντόνιστα βρίσκονται συνήθως παρατηρητές των εξελίξεων. Ένα βήμα, δηλαδή, εξωστρέφειας με οργανωμένη δομή, όραμα και στρατηγική, καλύπτοντας κενά, αλλά και ελλιπείς πρακτικές του παρελθόντος.

Σας διαβεβαιώνω ότι, τo "Maritime Hellas" δεν είναι απλά ένα directory εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά λιμάνια, αλλά ένας δυναμικός οργανισμός, που προάγει την επιχειρηματικότητα, προσφέρει έργο και εξωστρέφεια.

Στην ουσία, αποτελεί ένα brand ποιότητας υπηρεσιών και εμπορευμάτων, ενώ εξελίσσεται σε έναν αυτοδύναμο οργανισμό, που διοικείται από Επιτροπή, οριζόμενη από τους τρεις βασικούς stakeholders.

Η Διοικούσα Επιτροπή, δημιουργώντας ένα "Master Plan" στρατηγικής και δραστηριοτήτων και, ορίζοντας "Working Groups" για την εφαρμογή και προώθηση λύσεων, συμμετέχει ενεργά στα επιχειρηματικά δρώμενα του Πειραιά.

Η οργανωτική δομή του Cluster, "Maritime Hellas" είναι η "Steering Committee" και τα Working Groups "Research", "Innovation", "Digitalization", "Strategy", "Education", "Legal" και "Marketing".
Περιλαμβάνει επτά κύριες κατηγορίες και περισσότερες από 100 υποκατηγορίες. Στις κύριες, περιλαμβάνονται:

1. Εταιρείες διαχείρισης και ναύλωσης πλοίων
2. H ναυτική τεχνολογία, έρευνα και εκπαίδευση
3. Oι κατασκευές, επισκευές και ο εξοπλισμός των πλοίων
4. Ο θαλάσσιος Τουρισμός
5. Η θαλάσσια παράδοση και τα θαλάσσια σπορ
6. Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες προς τη Ναυτιλία και τέλος,
7. Η Εφοδιαστική Αλυσίδα

Οι 12 άμεσοι στόχοι, αλλά και τα σημαντικά οφέλη, που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο "Maritime Hellas" είναι:

1. Να προωθήσει την επιχειρηματικότητα στον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας
2. Να συγκεντρώσει τα μέλη της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας
3. Να μεταφέρει τεχνογνωσία
4. Να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας εντός και εκτός Ελλάδας
5. Να προσφέρει άμεσες και έγκυρες πληροφορίες
6. Να διευκολύνει τη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες
7. Να δημιουργήσει πρόσβαση σε εξειδικευμένα προϊόντα ή υπηρεσίες
8. Να ενθαρρυνθεί την ανάπτυξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
9. Να κατοχυρωθεί το σήμα παγκοσμίως.
10. Να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα και να βελτιωθεί το εταιρικό προφίλ
11. Να παρέχει επικοινωνία με τις ναυτιλιακές εταιρείες
12. Να κατευθύνει τη διαφήμιση των μελών, μέσω της κεντρικής εκστρατείας και της συνεχούς προώθησης της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας ( www.maritimehellas.org) στην παγκόσμια ναυτιλία.

Επιπλέον, μέσα σε αυτό τον πρώτο χρόνο οργάνωσης της δράσης μας, συνεισφέραμε στην πραγματοποίηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τη δημιουργία “tailor made courses” για τη ναυτιλία και τους νέους μας.

Επίσης, λειτουργήσαμε, ως γέφυρα ,μεταξύ πόλης και λιμανιού, αφού συμμετέχουμε στηn προσπάθεια ζεύξης δύο μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων στο μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας, του ΣΑΛ μέσω του “Master Plan” του λιμανιού του Πειραιά και την χωροταξική επένδυση της ΟΧΕ Πειραιά.

Ολοκληρώνοντας, ελπίζω ότι, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους περισσότερους στόχους μας μέσα σε λίγους μήνες και στην Έκθεση των «Ποσειδωνίων» τον Ιούνιο του 2018 να έχουμε ξεπεράσει τα 500 μέλη, ανακοινώνοντας νέες υπηρεσίες από ελληνικές εταιρείες στη διεθνή ναυτιλία.

Η προστιθέμενη αξία για μια ελληνική εταιρεία, που συμμετέχει στη ναυτιλιακή συστάδα είναι το «εμπορικό σήμα» της ίδιας της ελληνικής Ναυτιλίας, της πρώτης και μεγαλύτερης ναυτιλιακής δύναμης στον κόσμο.

Έχοντας σπουδάσει Ναυπηγική και δουλεύοντας, ως εφοδιαστής πλοίων, σε ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που ζει αξιοπρεπώς από τον πλούτο της θάλασσας, σας παρακαλώ να θυμάστε στο μέλλον δύο σημαντικές λέξεις: "MARITIME HELLAS".
Σας ευχαριστώ πολύ»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter