Παρ05292020

Last updateΣαβ, 30 Μαϊ 2020 10am

«Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία - Επιστήμες»: Νέα 3ετής ενημερωτική εκστρατεία της HELMEPA στην Ελλάδα

egainia-ekthesi-helmepa

Την Τετάρτη 29-10-2014, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HELMEPA παρουσίασε τη νέα Έκθεση της «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία - Επιστήμες» στην αίθουσα τελετών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Την εκδήλωση τίμησαν ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, ο Βουλευτής Αναστάσιος Νεράντζης, η Αντιδήμαρχος Πειραιά, Ειρήνη Νταϊφά, ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Γώργος Βλάχος, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, Αναστασία Παλούμπη-Αναγνωστοπούλου, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Αντώνης Βογιατζής, ο Πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, Γιάννης Μαραγκουδάκης, εκπρόσωποι φορέων, ανώτερα στελέχη του Λ.Σ., Μέλη της HELMEPA, εκπαιδευτικοί, στελέχη του ΟΛΠ, εκπρόσωποι του ναυτιλιακού Τύπου και 30 παιδιά του 14ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας συνοδευόμενα από την εθελόντρια εκπαιδευτικό του προγράμματος «Παιδική HELMEPA», Σοφία Παπαδοπούλου καθώς και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι.

Κατά τους παραδοσιακούς χαιρετισμούς στην εκδήλωση, ενδιαφέροντα σημεία εθίγησαν από επίσημα χείλη.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της HELMEPA, Δρ. Ι. Κούστας, ανέφερε ότι η εκστρατεία ξεκινάει από τον Πειραιά, την καρδιά της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, και θα επισκεφθεί ακόμη 13 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2017.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επιτυχία της Εκστρατείας 2011-2014 που μόλις τέλειωσε, η οποία, όπως είπε, πέρασε με τον καλύτερο τρόπο σε χιλιάδες παιδιά το μήνυμα της προστασίας των θαλασσών και των ακτών μας.

Πρόσθεσε πως η HELMEPA ξεκίνησε το 1982 με σκοπό την επιμόρφωση των ναυτικών, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να στοχεύει και στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. «Το καλύτερο εχέγγυο για τη μελλοντική προστασία των θαλασσών είναι τα παιδιά που θα πάρουν αυτό το περιβαλλοντικό μήνυμα» είπε ο Δρ. Κούστας και ευχαρίστησε το Lloyds Register Foundation για την οικονομική του υποστήριξη. Τέλος, συνεχάρη το προσωπικό της HELMEPA που «έδωσε την ψυχή του» για να πραγματοπoιηθεί η Εκστρατεία.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του Lloyd's Register, Θεοδόσης Σταματέλλος, στο χαιρετισμό του σημείωσε πως η Ελλάδα έχει όλους τους λόγους να αποκαλείται ναυτιλιακή χώρα, αλλά ο κόσμος δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τη δύναμη και το ρόλο της θάλασσας.

«Γνωρίζουμε πολύ λίγα για την προσφορά της θάλασσας αλλά και της ίδιας της ναυτιλίας στη ζωή μας» είπε «και για το λόγο αυτό υποστηρίζουμε το σημαντικό έργο της HELMEPA». Ο κ. Σταματέλλος συνέχισε λέγοντας πως η HELMEPA συμβάλλει ώστε τα παιδιά να συνειδητοποιούν τη σημασία της θάλασσας αλλά και της σχέσης τους μαζί της. Κλείνοντας εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια του Lloyds Register Foundation προς τη HELMEPA και τη στήριξη του κοινωφελούς αυτού Ιδρύματος για την πραγματοποίηση της Εκστρατείας της.

Ο Υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση της HELMEPA, αναφέροντας το μήνυμα του αείμνηστου εμπνευστή της Γιώργου Λιβανού για την προστασία των θαλασσών, το οποίο, όπως είπε «έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό αφού τα πλοία ευθύνονται μόνο για το 10% της θαλάσσιας ρύπανσης ενώ το 90 % οφείλεται σε δραστηριότητες στην ξηρά».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων στις ελληνικές θάλασσες και ακτές λέγοντας πως το 1/5 του βυθού της Μεσογείου καλύπτεται από πλαστικά. «Η Εκστρατεία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία» συνέχισε ο Υπουργός «ώστε η νέα γενιά να συνειδητοποιήσει πως συνεχίζοντας να ρυπαίνουμε με τον ίδιο ρυθμό το περιβάλλον, το μέλλον θα είναι ζοφερό». Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε πως είναι στη διάθεση της HELMEPA για να συνδράμει στο έργο της και πρότεινε όπως στελέχη του Λ.Σ., γνωστοί πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, γίνουν κήρυκες του περιβαλλοντικού μηνύματος της ένωσης και αναληφθεί εκστρατεία ενημέρωσης για να περιοριστούν οι πνιγμοί στη θάλασσα όπως ο τραγικός φετινός αριθμός των 500 πνιγμών.

Ο Πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, αναφέρθηκε στη γένεση του κόσμου και του ανθρώπου ο οποίος για να επιβιώσει οφείλει να προστατέψει τον κόσμο και το περιβάλλον για το οποίο η HELMEPA προσφέρει σημαντικό έργο. «Στοχεύει ακόμα μακρύτερα από όλους μας, στο οραματικό μέλλον» είπε «γιατί αυτός είναι ο πιο βασικός στόχος που καλούμαστε σήμερα να υπηρετήσουμε με την πρωτοβουλία της HELMEPA». Αναφέροντας ο κ. Ανωμερίτης πως το Λιμάνι του Πειραιά είναι πλέον αναγνωρισμένο ως ECOPORT, υπογράμμισε πως η ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να στηριχτεί σε ένα περιβάλλον που δεν το εκμεταλλευόμαστε και δεν το λεηλατούμε.

«Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι δίπλα στη HELMEPA» είπε «και θα συμβάλω με όλους τους τρόπους ώστε το μήνυμα της HELMEPA να φτάσει και στην τελευταία πόλη, στο τελευταίο χωριό και στο τελευταίο παιδί της Ελλάδας». Τέλος, αναφέρθηκε στην Διακήρυξη της Πάτμου, που συνυπέγραψαν οι Υπουργοί Ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκλεισε λέγοντας πως εκτός από πράσινη πολιτική πρέπει να ασκήσουμε και «γαλάζια» πολιτική για την προστασία των θαλασσών.

Η Εκπαιδευτικός Σ. Παπαδοπούλου, ανέφερε πως θέλησε να αφυπνίσει εθελοντικά τους μαθητές της μέσα από την περιβαλλοντική συνείδηση αφού «ζούμε σε μια χώρα όπου το θαλάσσιο περιβάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία».

Στα 7 χρόνια συμμετοχής της στο Πρόγραμμα «Παιδικής HELMEPA», προσπαθεί να κάνει τα παιδιά να καταλάβουν πως από τη θάλασσα εξαρτάται το μέλλον της ζωής.

Προσπαθεί να τους περάσει το μήνυμα του εθελοντισμού, της ανάληψης ευθύνης και της υιοθέτησης μιας νέας στάσης ζωής προς το περιβάλλον. Επιπλέον αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της HELMEPA που δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πειράματα, παιχνίδια, σε εξορμήσεις ενημέρωσης του κοινού και σε προτάσεις λύσεων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Κλείνοντας το χαιρετισμό της, η κα Παπαδοπούλου εξέφρασε την ελπίδα πως κάποια από τα σημερινά παιδιά της Παιδικής HELMEPA θα είναι οι μελλοντικοί επαγγελματίες της θάλασσας και θα έχουν γνώμονα την προστασία των θαλασσών.

Την Έκθεση εγκαινίασαν τα παιδιά μαζί με τους κ.κ. Κούστα, Σταματέλλο, Βαρβιτσιώτη και Ανωμερίτη. Όλοι είχαν να πούν έξοχα λόγια τόσο για την αισθητική της Έκθεσης όσο και για τις σημαντικές και νέες πληροφορίες που προσφέρει για τους Ωκεανούς, τους κινδύνους που διατρέχουν, τη ναυτιλία και τις επιστήμες που τη στηρίζουν και αναβαθμίζουν.

Την Έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον ΟΛΠ, Ακτή Μιαούλη 10, μέχρι και την 5η Νοεμβρίου, θα επισκεφτούν σχολεία και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 13.00 μέχρι 17.00 για το κοινό. Επιστημονικό προσωπικό της HELMEPA θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter