Σαβ05302020

Last updateΣαβ, 30 Μαϊ 2020 1pm

Ι. Πλακιωτάκης: Το Λ.Σ δεν ανήκει στο ΥΝΝΠ . Το Λ.Σ. είναι το ίδιο το ΥΝΝΠ

0YN20

Με την διαρκώς επίκαιρη υπενθύμιση ότι «το Λ.Σ δεν ανήκει στο ΥΝΝΠ . Το Λ.Σ. είναι το ίδιο το ΥΝΝΠ» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος στο ρόλο του Λιμενικού Σώματος τόσο για την ασφάλεια της χώρας όσο κυρίως για την υποστήριξη που παρέχει στην ισχυρότερη δύναμη που διαθέτει η χώρα που δεν είναι άλλη από τη ναυτιλία.
Ειδικότερα ο κ. Πλακιωτάκης στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:
«H Ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον πιο εξωστρεφή τομέα της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές ισχύος της πατρίδας μας, με διεθνές στρατηγικό κύρος.
Καθοριστικός παράγοντας για την παρουσία και πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη της, ήταν, είναι και θα είναι, το Λιμενικό Σώμα.
Είναι το Λιμενικό σώμα που διασφαλίζει τη νομιμότητα στις Ελληνικές θάλασσες.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στην θάλασσα.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, με στελέχη έμπειρα και ικανά στο χειρισμό των σύνθετων ναυτιλιακών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, καθοριστική είναι η συμβολή του Λιμενικού Σώματος σε τομείς κρίσιμους εθνικά και καθοριστικούς για την ίδια τη ζωή, αλλά και την ποιότητα της.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που συμβάλει αποφασιστικά στην διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, με την επιτήρηση και φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, που είναι συνάμα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που σώζει ζωές, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, ελέγχοντας την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Και, βεβαίως, είναι το Λιμενικό Σώμα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή, κυριολεκτικώς στην πρώτη γραμμή, της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Με την άρτια εκπαίδευση, την πολύ μεγάλη εμπειρία, πάνω απ’ όλα με αίσθημα ευθύνης, την αυτοθυσία αλλά και τον ανθρωπισμό, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ηγεσία, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, λιμενοφύλακες, επιχειρούν καθημερινά σε όλο το φάσμα του εύρους των αρμοδιοτήτων τους.

Ξεπερνούν συχνά επικίνδυνες συνθήκες και διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα.

Επιχειρούν με γνώση, θάρρος και αποφασιστικότητα και είναι γι’ αυτό που επιτυγχάνουν τους στόχους τους.
Είναι όλα αυτά που περιέγραψα, είναι η λαμπρή ιστορία 100 χρόνων προσφοράς, είναι η ευσυνειδησία και το θάρρος, είναι η υψηλή αποτελεσματικότητα, που αποδεικνύουν και δικαιώνουν την πεποίθηση μου:
Το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή για το Λιμενικό Σώμα.
Ήρθε ή ώρα να κάνουμε όσα πρέπει και με την ταχύτητα που πρέπει, για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.
Ήρθε η ώρα να το ενισχύσουμε με όλα τα μέσα που απαιτούνται, υλικά και άυλα.
Ήρθε η ώρα να εργαστούμε συστηματικά ώστε να εμπεδωθεί στις τάξεις των στελεχών του αίσθημα ασφάλειας, αξιοκρατίας, δίκαιης αντιμετώπισης και αναγνώρισης του σημαντικού και πολυεπίπεδου έργου τους.
Ακριβώς γι΄ αυτό εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος, κινητοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Άμυνας & Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Την ίδια στιγμή μελετάμε τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να πετύχουμε την αναβάθμιση των προσόντων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, μέσα από κατάλληλα, διαρκή και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με απώτερο σκοπό να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το υψηλό επίπεδο επάρκειας που τα διακρίνει τόσο στο ναυτιλιακό όσο και στο επιχειρησιακό χώρο ευθύνης τους.
Θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Επίτιμο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Ναύαρχο ε.α. Σταμάτη Ράπτη, για τις προσπάθειες που κατέβαλλε, σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο. Του εύχομαι να είναι υγιής και δημιουργικός.
Θέλω να ευχηθώ στο νέο Αρχηγό, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.
Κύριε Αρχηγέ, προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία, προκειμένου να υλοποιηθούν οι πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη διαρκή αναβάθμιση των στελεχών του, στην εμπέδωση της αξιοκρατίας, αλλά και στη δημιουργία μίας ακόμα πιο στενής σχέσης του Λιμενικού με την Ελληνική κοινωνία.
Γνωρίζω καλά ότι δεν σας πτοούν οι δυσκολίες. Είμαι βέβαιος, ότι συνεργαζόμενοι καθημερινά και ουσιαστικά, θα πετύχουμε ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα. Το οφείλουμε στη λαμπρή ιστορία των 100 χρόνων του Λιμενικού Σώματος, το οφείλουμε στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στις τάξεις του, το οφείλουμε στην Ελληνική κοινωνία».

Το τελετουργικό- οι ομιλίες

Μετά από τρία χρόνια και οκτώ μήνες, άλλαξε το πρωί της Τρίτης η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην τελετή παράδοσης παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Ναυτιλίας, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, ο απερχόμενος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης, παρέδωσε τα ηνία του λιμενικού στον αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.Ο κ.Ράπτης στην εθιμοτυπική του ομιλία, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο αποχώρησής του από την ηγεσία του σώματος, καθώς όπως υποστήριξε "η απόφαση της αποστρατείας του έγινε εσπευμένα και κυριολεκτικά νύχτα και του γνωστοποιήθηκε από τα ΜΜΜ που δεν συνάδει με τις παραδόσεις του λιμενικού σώματος"
Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Θ.Κλιάρης στην ομιλία του έστειλε μήνυμα προς τα στελέχη του λιμενικού ότι δεν θα επιτρέψει ενέργειες επίλυσης θεμάτων με εξωθεσμικές παρεμβάσεις και συμπεριφορές, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα στελέχους του σώματος.
Ανέφερε ότι η παραβατικότητα είναι έξω από κάθε πλαίσιο συζήτησης ανοχής και δράσης. Τόνισε ότι το λιμενικό σώμα δεν έπαψε να ανασυγκροτείται όπως οφείλει να κάνει ένας οργανισμός που θέλει να μείνει ζωντανός αλλά και να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες που ανακύπτουν στην πορεία του.Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν προς το πρόσωπό του και είπε ότι ο ίδιος δεσμεύεται έμπρακτα να είναι αντάξιος των ευθυνών του που του ανέθεσαν.

Το τμήμα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του το τμήμα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η αναιτιολόγητη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστρατεία του πριν τη λήξη της θητείας του το 2020 και η ενημέρωση του γι΄ αυτή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί απαξιωτική συμπεριφορά τόσο για τον ίδιο όσο και για τον θεσμό του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter