Παρ04102020

Last updateΠεμ, 09 Απρ 2020 9pm

Ποιοτική η ελληνική σημαία

naftilia-008

Στις 26 Ιουνίου 2014 το "TheSeaNation" είχε παρουσιάσει την απόφαση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής να παρατείνει την αναγνώριση της ελληνικής σημαίας στη λίστα των σημαιών που έχει χαρακτηρίσει ως ποιοτικά κράτη σημαίας (Quality Flag State), στο πλαίσιο του προγράμματος QUALSHIP 21.

Προ ολίγου το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με ανακοίνωση του ανακοίνωσε «ότι με επιστολή της αρμόδιας Διεύθυνσης της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και για το έτος 2015 στον κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία "QUALSHIP 21", η οποία έχει ξεκινήσει από το 2001, καθιερώνοντας ένα σύστημα αξιολόγησης ποιότητας και παροχής κινήτρων για πλοία υπό ξένη σημαία που καταπλέουν σε λιμένες των Η.Π.Α.

Η ανανέωση της Απόφασης Αναγνώρισης της Ελλάδος ως ποιοτικό Κράτος Σημαίας (Quality Flag State) βασίζεται, σύμφωνα με την επιστολή, στο γεγονός της εξαιρετικής επίδοσης στον τομέα του Port State Control κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριών ετών με ποσοστό κράτησης πλοίων υπό ελληνική σημαία μικρότερο του 1%, το οποίο συνιστά βασική προϋπόθεση για την αποδοχή, εκ μέρους της Ναυτιλιακής Διοίκησης των ΗΠΑ, μιας χώρας να συμμετάσχει στην εν λόγω πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Πρωτοβουλίας QUALSHIP-21 είναι η εξάλειψη της ναυτιλίας μειωμένων επιπέδων ασφαλείας με ταυτόχρονη επιβράβευση Ναυτιλιακών Διοικήσεων καθώς πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών, που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη ναυτική ασφάλεια (maritime safety and security), προάγοντας την ποιοτική ναυτιλία (Quality Shipping).

Με την Απόφαση αυτή, τα πλοία υπό ελληνική σημαία θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν προνομίων και διευκολύνσεων (μειωμένες επιθεωρήσεις Ελέγχου Κράτους Λιμένος - PSC, εφοδιασμός με πιστοποιητικό ποιότητος κλπ.), κατά τις προσεγγίσεις τους στους λιμένες των Η.Π.Α. και για το έτος 2015.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκφράζει τα συγχαρητήριά του προς τις εταιρείες των οποίων τα πλοία έχουν χαρακτηρισθεί ως ποιοτικά και έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των πλοίων της Πρωτοβουλίας "QUALSHIP 21" για ένα ακόμα συναπτό έτος, καθώς αυτή η εθελοντική ανάληψη δέσμευσης εκ μέρους των ναυτιλιακών εταιρειών για δραστηριοποίηση στον τομέα των διεθνών θαλασσίων μεταφορών με πλοία υψηλών τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών, προάγει την Ελληνική σημαία σε διεθνές επίπεδο και προσδίδει, παράλληλα, κύρος και αναγνώριση στο έργο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς και στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το έργο αυτό αποτελεί απόρροια της αμοιβαίας προσπάθειας τόσο από πλευράς ναυτιλιακής βιομηχανίας όσο και της ναυτιλιακής διοίκησης να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία και την ελληνική σημαία εν γένει».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter